UTAKMICA VISOKOG RIZIKA

Zašto na Pecari tokom incidenta nije reagirala policija

Odgovornost na redarima i zaštitarima

Igrači FK Sarajevo pogođeni tvrdim predmetima u glavu. FK SARAJEVO

Piše: G. Š.

15.5.2022

Poslije novog incidenta na širokobriješkoj Pecari i prekinute utakmice Široki Brijeg – Sarajevo, nakon što su Hamza Čataković i Amer Dupovac pogođeni tvrdim predmetima sa tribine, redakcijski mail, ali i telefoni "Dnevnog avaza" su se "usijali". 

Najviše upita bilo je tipa: Zašto na Pecari, prije i tokom incidenta, nije bilo više policajaca oko terena, s obzirom na to da se radi o utakmici visokog rizika (i prije pogibije navijača Sarajeva Vedrana Puljića ispred stadiona Pecare bile su povišene tenzije na skoro svakoj utakmici između ova dva rivala).

Nije obaveza policajaca, naime, da budu raspoređeni oko samog terena, kao što je to često slučaj u Sarajevu – na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatobvić Hase" i stadionu Grbavica. Po pravilniku i propozicijama Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, oko terena ne treba biti policija, nego redari i zaštitari. A policija reaguje po potrebi, kada procijeni da redari i zaštitari ne mogu smiriti situaciju ili je držati pod kontrolom.

Odgovornost za incident na Pecari je na redarima i zaštitarima, koji su prvo trebali spriječiti unošenje tvrdih predmeta na stadion, a onda i njihovo ubacivanje na teren.

Ljubitelji fudbala očekuju se da će Takmičarska i Disciplinka komisija NSBiH u "slučaju Pecara" imati iste aršine kao i prema FK Velež, kada su navijači "Rođenih" ušli na teren i prekinuli utakmicu proitiv Borca, iako tada niko nije bio fizički napadnut.

Inače, utakmica Široki Brijeg – Sarajevo nije trebala ni početi, jer na stadionu Pecara nije bio prisutan doktor Hitne pomoći. Prema pravilima i propozicijama NSBiH to je pod obavezno - dužnost organizatora utakmice - NK Široki Brijeg, je da osigura doktora Hitne pomoći tokom cijele utakmice...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.