GRBAVICA

Oro Ibrišimović, predsjednik FK Željezničar, za "Avaz": Pravimo dobre temelje

Formiramo ekipu sastavljenu od iskrenih Željovaca iz svih struktura kluba i krećemo u rovovski posao

Ibrišimović: Više nema trošenja i razbacivanja. FK ŽELJEZNIČAR

Piše: A. Vatreš

8.6.2022

Iza FK Željezničar je jedna od najtežih sezona u historiji. Klub s Grbavice je u godini obilježavanja 100. rođendana došao na rub egzistencije, ali se zajedničkim snagama uspio izboriti s brojnim nedaćama i “stati na noge”.

O svemu tome razgovarali smo s predsjednikom Upravnog odbora Orom Ibrišimovićem, s čijim imenovanjem krajem prošle godine su se krenule dešavati pozitivne stvari.

Proces stabilizacije

- Kada sam imenovan na funkciju v.d. predsjednika UO, dočekali su me štrajkovi trenera Omladinskog pogona, igrača prvog tima, ostavke stručnog štaba, direktora, blokirani računi, debeli minusi, tužbe i prekidi saradnje s mnogim dobavljačima i partnerima. Teško je bilo kojem klubu kad samo jedan od ovih problema ima, a kamoli sve ovo odjednom. Odlazi nam većina prvotimaca koje ne možemo zaustaviti radi više neisplaćenih plata – rekao je Ibrišimović na početku razgovora za “Dnevni avaz”.

Klub je krenuo u proces finansijske stabilizacije i za sada se stvari odvijaju po planu.

- Formiramo ekipu sastavljenu od iskrenih Željovaca iz svih struktura kluba i krećemo u rovovski posao. Prvo šta nam je trebalo jeste da okupimo ljude koji vole klub i koji nas neće iznevjeriti u tim teškim situacijama. Bez isticanja pojedinaca timski smo iznijeli ovu tešku situaciju, obezbijedili pripreme kroz sponzorstvo, doveli igrače s kojima nismo odmah potpisivali duge ugovore štetne po klub, već su se svi morali dokazivati i boriti za svoje mjesto. Svaka marka u klubu prolazi nekoliko filtera i više nema trošenja i razbacivanja. Ogromna dugovanja su nam ostavljena i sada ih polako uz tekuće obaveze rješavamo – objasnio je Ibrišimović i dodao kako je klub imao prvi pozitivan kvartal u zadnje tri godine.

Pozitivne stvari

Dosta je pozitivnih stvari koje su "Plavi" u kratkom periodu uspjeli napraviti.

- Ono na šta sam ponosan je to da smo postavili temelje i sistem vođenja i upravljanja kluba, gdje nema isticanja i ovisnosti o jednom čovjeku, već da interes svih treba da bude samo FK Željezničar. Ponosan sam i što smo kao klub dostojanstveno ispratili našeg velikog Ivicu Osima, i pokazali cijelom svijetu ko je on bio i šta je u stvari FK Željezničar. Snaga, želja i ljubav svih nas u klubu je dovela do toga da se klub koji se trebao zatvoriti, a njegova imovina rasprodati, ponovo diže i polako i sigurno pravi dobre temelje za budućnost – rekao je Ibrišimović.

Željezničar je, prema Ibrišimoviću, osvojenim šestim mjestom u protekloj sezoni ostvario maksimum, ali su ambicije kluba mnogo veće.

- Naš uspjeh u ovoj sezoni je da smo bili blizu osvajanja mjesta koje vodi u Evropu, s ekipom koju smo bez puno ulaganja i uz sve gore navedene probleme jedva sastavili. Ovo što smo postigli je maksimum, ali naše ambicije su daleko veće od te sredine, a to je sami vrh tabele i Evropa. U ovoj sezoni nekoliko mladih igrača dobilo je značajnu minutažu i na to možemo gledati kao na najveći dobitak – naglasio je Ibrišimović i dodao kako je cilj ojačati Omladinski pogon i tu svake sezone imati po nekoliko dobrih i kvalitetnih igrača za prvi tim.

Pregovori s investitorima

Već dugo se priča o ulasku potencijalnih investitora u klub, što navijači željno iščekuju.

- Kao klub smo uradili sve što je bilo do nas u vezi pregovora s investitorima, tj. strateškim partnerima. Moram napomenuti da ih ima nekoliko i da aktivno radimo na tome. Pregovori traju dugo iz naše perspektive, s druge strane, onaj koji investira ide polako, a mi imamo za cilj da klub i imovinu maksimalno zaštitimo i odbranimo. Imamo i pregovore s nekoliko svjetskih fudbalskih klubova o međusobnoj saradnji – kazao je Ibrišimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.