PREMIJER LIGA BIH

Zoran Ćurguz za "Avaz": Dolaze bolji dani za bh. fudbal

Zrinjski je najkvalitetnija ekipa i samo je pitanje vremena kad će doći na tu poziciju na kojoj je bio prošle godine

Ćurguz: Ništa se ne mijenja, mi se i dalje borimo za opstanak. MERIDIAN SPORT

Piše: A. Vatreš

27.9.2022

Jedno od najprijatnijih iznenađenja u novoj sezoni Premijer lige BiH je ekipa Sloge iz Doboja.

Novajlija u društvu najboljih odigrao je prvu trećinu prvenstva iznad svih očekivanja. Predvođen Zoranom Ćurguzom (51), trenerom s diplomom doktora nuklearne fizike, osvojio je 14 bodova (4-2-5) i pokazao se kao težak zalogaj za mnoge favorite. To pokazuju pobjede nad Zrinjskim i Veležom, te remiji s Borcem i Širokim Brijegom.

Najveći dobitak

- S obzirom kako smo kasno dobili potvrdu učešća u Premijer ligi i kako smo formirali ekipu veoma kasno, sigurno da smo bili u najtežoj poziciji. U pripremnom periodu nismo imali rezultate i bilo je sasvim logično da nas smatraju velikim autsajderom – rekao je Ćurguz za “Dnevni avaz” i nastavio:

- Mi se i dalje borimo za opstanak. Ništa se ne mijenja, s tim što nijedno kolo nismo proveli u opasnoj zoni. Sigurno da smo zadovoljni s ovim što smo napravili, 14 bodova nije malo. Druga stvar, bili smo izuzetno efikasni, igrali dobar fudbal. Na kraju krajeva, igrali smo sve utakmice van svog stadiona, što još jednom pokazuje koliko smo dobar rezultat napravili. Htjeli smo da osvojimo simpatije bh. javnosti jednom finom igrom, efikasnim fudbalom i lijepim ponašanjem. Mislim da smo u tome uspjeli i to je naš najveći dobitak.

Prokomentirao je Ćurguz jednu od najuzbudljivijih sezona u historiji Premijer lige, gdje se vodi izjednačena borba.

Zoran Ćurguz. MERIDIAN SPORT

- Malo je specifično, jer su ekipe iz vrha koje bi trebalo da budu neki favoriti gubile utakmice koje nisu trebale da gube i teško su dolazile do bodova. Smatram ipak da je Zrinjski najkvalitetnija ekipa i da je samo pitanje vremena kad će doći na tu poziciju na kojoj je bio prošle godine.

I u nastavku prvenstva očekuje veliku neizvjesnost, naročito kada je borba za titulu u pitanju.

- Zrinjski jeste najozbiljniji kandidat i da nisu otišla ova dva igrača koja su im bila izuzetno bitna – Savić i Bašić, rekao bih da će sto posto odbraniti titulu. Imat će malo problema da nadomjeste te igrače. Međutim, oni imaju najveći stepen uigranosti od svih, odnosno najbolji balans između kvaliteta i uigranosti. Ne treba zaboraviti ni ostale ekipe poput Sarajeva, Tuzla Cityja, Borca, Željezničara i Širokog Brijega koji sigurno mogu da se bore za šampionsku titulu, jer je izjednačena liga. Mislim da će i ova druga trećina prvenstva proći u istom tonu, da favoriti neće tako lako osvajati bodove – smatra Ćurguz.

Velika stvar

Borba za opstanak također garantira neizvjesnost, iako za sada Leotar kaska za ostalim ekipama.

- S obzirom na raspored, Leotar nije ni mogao biti u boljoj poziciji. Kad od devet utakmica sedam igrate na strani, a dvije kući, mogu reći da imaju dosta bodova. Vidite da su male razlike. Između nas koji smo sedmi i Posušja u opasnoj zoni razlika je tri boda. Al opet pogledajte kako je razlika između nas i prvog samo pet bodova. To dovoljni govori koliko je gusto - kazao je Ćurguz.

Novi tereni koji će klubovi dobiti ove sezone mnogo će doprinijeti kvalitetu bh. fudbala, smatra trener Sloge.

- To je velika stvar za bh. fudbal, koji će mnogo napredovati s tim terenima. Moći će se igrati mnogo brže. Međutim, moramo promijeniti percepciju prema fudbalu, moramo težiti da naše ekipe imaju 60 do 70 minuta efektivne igre, da smanjimo broj prekršaja, destrukciju igre... Imamo dosta kvalitetnih igrača i trenera, sad ćemo dobiti uslove i mislim da dolaze bolji dani za bh. fudbal – zaključio je Ćurguz.

Potrebno vrijeme

Ćurguz smatra kako je jedan od glavnih problema to što se često mijenjaju treneri.

- Interesantno je da su sve ekipe imale neke periode dobre igre, a onda su dolazili padovi. Kod nas se puno mijenjaju treneri i te ekipe se ne mogu stabilizovati. Mislim da je to jedan od glavnih problema zašto te ekipe koje su dobile nove trenere nisu uspjele napraviti neke rezultate. Ipak je potrebno neko vrijeme da bi se došlo u jedan kontinuitet – smatra Ćurguz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.