KOŠARKA

Još tražimo dno na koje je klub pao

Adnan Jašarević, predsjednik KK Bosna

E. JESENKOVIĆ

21.7.2014

 

U Sarajevo na turnir "Mirza Delibašić" u septembru nakon niza sušnih godina dolazi, između ostalih, evropski velikan poput Partizana trebao bi biti prvi iskorak iz sivila koji je povukao novi Upravni odbor Košarkaškog kluba Bosna, ali sarajevski ljubitelji košarke odmah pomisle "pa protiv koga će to gosti igrati i s kakvim to igračkim kadrom raspolaže Bosna"?

Jer, s obzirom na naizgled totalni muk i odsustvo bilo kakve aktivnosti u KK Bosna, nisu rijetki oni koji cinično tvrde "da je klub već odavno ugašen samo mu to još niko nije rekao".

Veliki brend

- Bosna nije ugašena niti ovaj Upravni odbor ima mandat to da učini. Odlukom Skupštine, naš je zadatak da utvrdimo stvarno stanje u klubu, i organizaciono i finansijsko. Najlakše je nešto ugasiti, a Bosna, kao bivši prvak Evrope, preveliki je brend da bismo to dozvolili. Možda se naša utrošena energija  transparentno ne vidi u javnosti, ali to su neophodni pripremni koraci za ono što dolazi i planirano oživljavanje KK Bosna.


Kad su u pitanju dolasci renomiramnih ekipa na turnir, to je jedan vid iskazivanja poštovanja prema Bosni i to od njenih bivših članova, predsjednika Partizana Predraga Danilovića i mnogih drugih. Evo, ovim putem pozivam i sve druge bosnaše, ljude kojima je Bosna bila odskočna daska za velike karijere, da pomognu, na način na koji to mogu - kaže Adnan Jašarević, novi predsjednik Upravnog odbora KK Bosna.

No, kako očekivati da bivši članovi pomognu kad su mnogi od njih, blago rečeno, nasamareni u KK Bosna, i prema kojima, barem su iz kluba ranijih godina plasirane takve informacije, postoje milionska dugovanja koja već godinama drže "Studente" na rubu provalije?

- To je tačno, meni svaki dan dolaze ljudi i kažu da su prevareni, da im se duguje, da će podnijeti tužbu... i još donesu papire koji potvrđuju da im se duguje. Zašto se na taj način radilo, ne znam, ali znam da će se utvrditi pojedinačna odgovornost za takve postupke.

Svima prema kojima je načinjena napravda nudimo ruku pomirenja, tvrdimo da ova uprava nije kao ranije i da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da nepravde ispravimo. No, da bi se to učinilo potrebno je i razumijevanje druge strane - naglašava Jašarević.

Pripreme u avgustu

On se nada da će ekipa do priprema u avgustu biti formirana (naglašava da Bosna već sada ima sedam reprezentativaca u mlađim bh. kategorijama) i da bi se, sa budžetom realnim za naše uvjete, Bosna čak mogla boriti za mjesto među četiri u bh. ligi.

A na pitanje zašto klub još nema definiran ni igrački trenerski kadar, Jašarević odgovara riječima:

- Kako praviti bilo kakve planove i početi ozbiljne razgovore sa našim igračima i trenerima te potencijalnim sponzorima ako ne znamo stanje u klubu? U ovom momentu, mi još tražimo finansijsko dno na koje je klub pao, a ono moralno tek ćemo ispravljati.

Evo, čak i da nam sad neko nešto uplati ne bismo ta sredstva mogli koristiti, jer tek pravimo modul prema kojem ćemo finansijski poslovati. Raditi što se ranije radilo, a to je poslovati preko nekih "hiljadu" računa sigurno nećemo. Čak nam je skrenuta pažnja od relevantnih institucija da ne upadamo u tu vrstu zamke i radimo nešto što nije u skladu sa zakonom - naglašava Jašarević.

Ključ svega, prema njegovim riječima, bit će revizorski izvještaj.

- Angažirali smo renomiranu revizorsku kuću koja je već počela s radom. Revizija će reći sve, ko je kako i šta radio. U sladu s tim, mi ćemo, kao Upravni odbor, ponuditi određene mjere, kad je u pitanju budućnost kluba, a Skupština će dati konačnu riječ - rekao je Jašarević.

Spremni smo odstupiti

Jašarević, inače magistar prava, kaže da se predsjedničke funkcije krajem marta prihvatio kao bivši igrač i prijatelj sa ljudima iz Bosne koji su ga zamolili da, prije svega, pomogne u organizacijskom dijelu.

- Činjenica je da mi u sadašnjem Upravnom odboru nismo renimorani privrednici koji će donijeti neki ogroman novac, ali takvih je u prošlosti bilo pa vidimo dokle smo došli.

Naravno, kad se utvrdi pravo stanje, planiramo ostvariti ozbiljne kontakte sa onima koji mogu finansijski podići klub. Ako uslov za to bude da im prepustimo svoja mjesta u Upravnom odboru, svi ćemo odstupiti, istog trenutka! Niko od nas nije ovdje ušao da bi gledao svoj interes, naprotiv, ovo je veliki teret - kaže Jašarević.

Postoje krivične prijave

Jašarević kaže da novi UO "neće loviti vještice" niti ima tu nadležnost, ali potvrđuje naše ranije informacije da se zbog poslovanja ranijih uprava protiv kluba vode policijske istrage te da postoje i krivične prijave.

- Nama je nedavno došao poziv iz policije, odjela za privredni kriminal, da se neko iz kluba pojavi i pojasni neke stvari, jer nisu znali kome da se obrate. Dogovoreno je da ja odem, a suština ono što mi je prezentirano jeste da postoji krivična prijava Federalnog ministarstva finansija za period, nisam tačno siguran, ali mislim od 2009. do 2011. godine.

Inspektore je interesiralo ko su u tom periodu bile odgovorne osobe u Bosni. Tu je i prijava povodom neizvršavanja izvršnih sudskih presuda prema privatnim licima, odnosno grupi igrača koji su dobili spor protiv kluba - objašnjava Jašarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.