KOŠARKA

Marica Gajić: Za košarku je potrebno i srce

Najbolja igračica EP-a U-20 u Bugarskoj

E. J.

21.7.2014

 

U muškoj košarci imamo Jusufa Nurkića, buduću, nadamo se, NBA zvijezdu, momka o čijem nevjerovatnom putu na kojem je, za samo pet godina aktivnog bavljenja sportom, od rodnih Živinica stigao do izbora u prvom krugu NBA drafta i ugovora s Denver nagetsima, već sve znamo.

No, ono što možda ne znamo jeste da se i u ženskoj košarci krije "Jusuf Nurkić", istina nekih 25 centimetara niži i ko zna koliko kilograma lakši, ali statistički, skoro jednako važan za našu reprezentaciju i, istovremeno, ubitačan po protivnike.

MVP turnira

I dok je Jusuf dominirao na Evropskom prvenstvu U-20 B-divizije u Sarajevu, Marica Gajić (rođena 27. aprila 1995.) blistala je na ženskom EP-u u Bugarskoj u dresu U-20 ženske selekcije naše države. Marica (188 centimetara) bila je najbolji (MVP) igrač EP-a, s impresivnim prosjekom od 20,2 poena i čak 14,4 skoka, po čemu je, također, bila prvo ime turnira.

Na pitanje kako s figurom koja više priliči modnim pistama nego parketu, uspijeva dominirati u praktično dva ključna elementa košarkaške igre, Gajić, uz osmijeh, odgovara riječima:

- Ne znam, kažu da mi je Bog podario osjećaj, a da za skok treba imati i srce. Mislim da su to dvije ključne stvari i kod mene.

Razočarana je što reprezentacija, i pored dobre igre, nije uspjela izboriti A-diviziju.

- Bile smo blizu, u odlučujućoj utakmici igrale smo sa Portugalom, od kojeg smo izgubile, iako smatram da imamo kvalitetniji tim. Jednostavno, nismo na terenu ispoštovale dogovor s trenerom. Ipak, iduće godine imat ćemo novu šansu, jer će većina igračica, kao i ja, moći igrati za U-20 tim - kaže Marica, za koju se Košarkaški savez BiH sa slovenskom federacijom "borio" skoro dvije godine.

- Bilo je komplikacija, moje se ime nalazilo i na slovenskim spiskovima, na kraju smo se dogovorili i odlučila sam da se odazovem reprezentaciji BiH. Ne žalim nijednog trenutka što sam se odlučila za bh. selekciju. Zahvalila bih svima u timu, kao i trenerima, na pruženoj prilici. Bilo je ovo divno iskustvo - kaže Gajić.

Počela u Bijeljini

Marica je karijeru počela u rodnoj Bijeljini, u ekipi Budućnosti kod Dragane Jovanović, za koju kaže da joj je "ne samo košarkaški nego i životni trener".

- Nakon Bijeljine, provela sam jednu sezonu u Banovićima i tu sam, sa 14 godina, bila MVP seniorskog Prvenstva BiH. Primijetili su me ljudi iz Celja, otišla sam na probu u Sloveniju, bili su bili zadovoljni i potpisala sam ugovor na pet godina - kaže Gajić, koja ne krije da joj je cilj igrati na najvišem nivou, u ženskoj Euroligi.

- Još iduću sezonu sam u Celju pa ćemo vidjeti. Što je bilo do mene, to sam uradila. Sada je na drugim ljudima da urade svoje - izjavila je Gajić.

Još ide u srednju školu

Gajić kaže da je bilo teško privići se na život u Sloveniji, pogotovo zato što je od kuće otišla sa samo 15 godina.

- Slovenija je relativno blizu, ali su mentaliteti različiti. Sada sam se navikla, naučila sam jezik, prilično je dobro. Srednju školu još nisam završila, ostala mi je još jedna godina Poslovno-komercijalne škole. U Bijeljini sam završila prvi razred Srednje ekonomske, ali mi to u Sloveniji nisu priznali pa sam morala krenuti ispočetka - kaže Marica te napominje da je bila i ostala odličan učenik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.