KOŠARKA

Naša odbrana mora biti na višem nivou

Duško Ivanović nakon turnira u Sarajevu

E. JESENKOVIĆ

22.7.2014

 

Duško Ivanović osvojio je prvi trofej na klupi reprezentacije Bosne i Hercegovine. Čuveni crnogorski stručnjak i njegova ekipa trijumfirali su na turniru u Sarajevu, gdje su porazili Bjelorusiju (85:60) i Crnu Goru (80:67), a izgubili susret s Italijom (70:75).

- Poslije Bjelorusije i Italije igrači su bili umorni, ali su prešli prag i uz dosta želje odigrali veoma solidno protiv Crne Gore.

Momci dobro rade, ovo je znak da možemo igrati na visokom nivou, ali još nismo na nivou koji će nam biti potreban za kvalifikacije, kad počnu prave utakmice - ističe Ivanović.

Ista taktika

Iako je odbrana u meču za prvo mjesto protiv Crne Gore veoma dobro funkcionirala, Ivanović kaže da je to segment u kojem očekuje poboljšanje.

- Italija igra slično kao što će igrati naši protivnici u kvalifikacijama, Velika Britanija i Island, znači s niskom postavom, pokretljivim igračima koji idu na ulaz, a potom vraćaju loptu vani na šut. To smo loše branili i to moramo popraviti - ističe bh. selektor.

Pojasnio je potom situaciju s igračkim kadrom, u kojem definitivno više nema povrijeđenog američkog pleja Di Džeja Kupera (D. J. Cooper).

Švedska u Zenici

- Kuper neće biti u reprezentaciji, on je već otišao, a nećemo moći računati ni na povrijeđene Miroslava Todića i Dalibora Peršića.

U međuvremenu, došao nam je Milan Milošević, a tu će biti i četvorica igrača iz mlade reprezentacije (Jusuf Nurkić, Adin Vrabac, Nedim Buza, Stefan Glogovac, op. a.) - kaže Ivanović i dodaje da će do puta na turnir u italijanskom Trstu (1. avgust) iskristalizirati imena 14 igrača koji nastavljaju pripreme.

Prije turnira u Trstu (Italija, BiH, Kanada, Srbija), naša selekcija će 28. jula odigrati u Zenici susret sa Švedskom, koji će također biti humanitarnog karaktera.

Prvi put protiv svojih

Ivanović kaže da je duel protiv Crne Gore, države u kojoj je rođen, za njega ipak bio više od obične košarkaške utakmice.

- Prvi put sam igrao protiv reprezentacije Crne Gore. Moram priznati, bio je to emotivan trenutak za mene - kaže trener, koji je prije 57 godina rođen u Bijelom Polju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.