Mirotić prvi, Teletović 14. na listi

Najplaćeniji evropski debitanti u NBA

E. J.
23.07.2014 15:42

 

Potpisom na ugovor sa Chicago Bullsima, krilni košarkaš Nikola Mirotić postao je najbolje plaćeni debitant iz Evrope u historiji NBA lige, prenose američki mediji.

Rođeni Crnogorac, koji je igrao za mlađe reprezentativne selekcije Španije, u narednoj NBA sezoni, a svojoj prvoj sezoni ugovora sa "Bikovima" zaradit će 5,3 miliona dolara i prestigao italijanskog centra Andreu Bargnanija (4,5 miliona dolara).

Ukupna vrijednost Mirotićevog ugovora iznosi 16,6 miliona dolara za tri sezone.

Treću najveću zaradu među evropskim košarkašima u najjačoj svjetskoj ligi u svojoj prvoj sezoni ima turski centar Enes Kanter iz Utah Jazza (4,1 milion), a slijede crnogorski centar Nikola Peković (Minnesota Timberwolves) i litvanski bek Sarunas Jasikevicius sa po četiri miliona dolara.

Kapiten naše reprezentacije, krilni centar Brooklyn Netsa Mirza Teletović u prvoj sezoni (2012/2013) ugovora sa "Mrežicama" imao je zaradu od 3,09 miliona dolara.

Velikani poput Dirka Nowitzkog, Predraga Stojakovića, Tonija Kukoča i Tonyja Parkera daleko su od vrha, nisu niti među prvi 40. Njihova zarada u "rookie" sezonama iznosila je manje od 1,5 miliona dolara.

NA VRH