Zenica, Trst i Tuzla prije meča u Londonu

Reprezentacija BiH u završnoj fazi priprema

E. JESENKOVIĆ
24.07.2014 17:35

 

Odigravanjem turnira u Sarajevu, gdje su upisane pobjede nad Bjelorusijom (85:60) i Crnom Gorom (80:67) uz poraz od Italije (70:75), okončane su uvodne tri sedmice rada naše košarkaške reprezentacije u kojoj je naglasak bio na kondicionoj pripremi.

Selektor Duško Ivanović najavio je da će u narednim danima, odnosno do 1. avgusta i puta na turnir u italijanski Trst, listu igrača na koje računa u nastavku priprema uoči kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2015. skratiti na 14 imena.

Prije toga, najbolje bh. košarkaše na djelu će vidjeti zenički ljubitelji košarke, jer će u tamošnjoj Areni 27. jula (17 sati) BiH ugostiti Švedsku u meču koji će, kao i prethodna tri u glavnom gradu, imati humanitarni karakter (prihod će biti doniran kao pomoć poplavljenim područjima u našoj državi).

Posljednje tri provjere pred start kvalifikacija Ivanovićevi izabranici imat će u Trstu. Trećeg avgusta očekuje nas duel protiv Srbije, dan kasnije rival će nam biti Italija te 5. avgusta Kanada.

Planirano je da iz Italije naš tim otputuje u Tuzlu, gdje će biti baza bh. košarkaša od 6. do 17. avgusta, kada bi se u dvorani Mejdan trebao odigrati kvalifikacioni meč protiv Islanda (20 sati).

U međuvremenu, očekuje nas gostovanje Britancima u Londonu (13. avgust) u susretu kojim ćemo otvoriti kvalifikacije za Eurobasket. Revanš s Britancima zakazan je za 24. avgust u Sarajevu. Kvalifikacije ćemo zaključiti tri dana kasnije u Rejkjaviku protiv Islanda.

Sedam grupa

Nastup na Eurobasketu kroz kvalifikacije osigurat će pobjednici sedam grupa i šest najboljih drugoplasiranih.

Domaćin EP-a, čijih je 11 učesnika već poznato (Ukrajina, Španija, Estonija, Francuska, Slovenija, Hrvatska, Litvanija, Srbija, Finska, Grčka, Turska), bit će određen po završetku kvalifikacija.

 

Nedostaje 200.000 KM

Jučer smo pisali o finansijskoj krizi u našem savezu, koja je dovela u pitanje i nastup naše seniorske reprezentacije u kvalifikacijama za Eurobasket.

Košarkaškom savezu BiH, od kojeg je, kako nam je rekao generalni sekretar Harun Mahmutović, država digla ruke, prema našim saznanjima, nedostaje približno 200.000 KM da bi zatvorio finansijsku konstrukciju.

NA VRH