KOŠARKA

Sada mogu više pomoći našem timu

Nemanja Mitrović o reprezentaciji BiH

E. JESENKOVIĆ

26.7.2014


Aleksandar Petrović najavio ga je prije dvije godine kao veliko šutersko pojačanje naše reprezentacije uoči kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2013.

Pokazalo se to, očito, prevelikim teretom za Nemanju Mitrovića u njegovom prvom susretu s evropskom košarkom pa i nije bilo preveliko iznenađenje kad ga je Aco izostavio sa spiska putnika na Eurobasket u Sloveniji.

Napredak u odbrani

No, 24-godišnji bek iz Sarajeva (198 centimetara), koji je odrastao u Kanadi, a školovao se i košarkaški stasao na američkom Portland univerzitetu, danas je jedna od uzdanica u vanjskoj liniji našeg novog selektora Duška Ivanovića.

Nimalo slučajno. Nemanjine šuterske sposobnosti nikada nisu bile sporne, a tokom dvije sezone u Grčkoj i Italiji prilagodio se pravilima i stilu igre u Evropi. Ivanović je izjavio da je zadovoljan i njegovim napretkom u odbrani tokom priprema.

- S evropskom košarkom prvi put sam se susreo na pripremama reprezentacije, a počeo sam se privikavati kada je ciklus bio završen. Drago mi je da ću sada imati priliku da dobijem veću ulogu i da više pomognem - kaže Mitrović, koji vjeruje da naša selekcija, u konkurenciji Velike Britanije i Islanda, može kroz predstojeće kvalifikacije izboriti plasman na Evropsko prvenstvo 2015.

Timska igra


Mitrović kaže da su sistemi igre, kao i pravila, bile najveće promjene za njega u odnosu na američku košarku. Naglašava da se ovdje preferira timska igra, dok je u Americi mnogo više izražena individualnost igrača.

Za prošlu sezonu u italijanskom Montegranaru smatra da je bila teška zbog situacije u klubu koji je, na kraju, bankrotirao. Ipak, ima i pozitivne utiske.

- Ono čime sam zadovoljan bile su moje igre i saradnja s čuvenim italijanskim trenerom Karlom Rekalkatijem (Carlo Recalcati). Postavio sam osnove na kojima imam šta graditi u narednim sezonama. Što se tiče novog kluba, još nemam ništa konkretno, mada se "vrte" neke stvari - rekao je Mitrović.

Otac najveći kritičar

Nemanja je sin nekadašnjeg sjajnog Bosninog beka Miroljuba Mitrovića, od kojeg je, očito, naslijedio košarkaški talent i koji je, također, važio za izvrsnog šutera.

Stoga nas nije začudilo kad nam je, uz osmijeh, Nemanja rekao:

- Otac jeste moj najveći kritičar, tako će uvijek i biti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.