KOŠARKA

Igračka legenda na klupi Lejkersa?

Tim iz Los Anđelesa uputio ponudu Bajronu Skotu

H. K.

27.7.2014

 

Čelnici slavne NBA ekipe Los Anđeles lejkersa ponudili su trenersku poziciju svom bivšem košarkašu i klupskoj legendi, 53-godišnjem Bajronu Skotu (Byron Scott), prenose američki mediji.

"Jezerani" su Skotu uputili verbalnu ponudu nakon što je on razgovarao s vlasnikom kluba Džimom Basom (Jim Buss). U toku su pregovori o uvjetima ugovora.

Tandem s Medžikom

Skot, nekada sjajni šuter, koji je osvojio tri šampionska NBA prstena (1985, 1987, 1988) igrajući na poziciji beka u tandemu sa Medžikom Džonsonom (Magic Johnson), dugo je bio jedan od favorita za posao.

Lejkersi su bez trenera još od aprila, kada je ostavku podnio Majk D’Antoni (Mike D'Antoni). Skot je čak tri puta obavljao intervju s klupskim menadžmentom, ali su Lejkersima prioritet bili NBA draft i potpisivanje slobodnih igrača na tržištu.

 

937 Skot je kao trener Netsa, Hornetsa i Klivlend kavalirsa postigao 416 pobjeda u 937 susreta. U plej-ofu njegov učinak iznosi 33-24

 

Skot je dobio najbolju moguću preporuku od zvijezde tima Kobija Brajanta (Kobe Bryant), s kojim je igrao 1996., kada je Crna Mamba bila novajlija u ligi i s kojom je zadržao blisko prijateljstvo i po odlasku iz Lejkersa.

Četvrti izbor


Skot je bio četvrti izbor na NBA draftu 1983. godine. U NBA je igrao i za Indijana pejserse i Vankuver grizlise. Igračku karijeru završio je 1998. u atinskom Panatinaikosu, s kojim je osvojio titulu prvaka Grčke.

Uspješan je bio i na klupi, 2008. čak je proglašen trenerom godine u NBA, predvodeći Nju Orleans hornetse. Nju Džersi netse je 2002. i 2003. doveo do dva uzastopna NBA finala, ali su "Mrežice" oba izgubile.

Bojkot zbog Sterlinga

Fenomenalni plejmejker Los Anđeles klipersa Kris Pol (Chris Paul) najavio je bojkot sljedeće NBA sezone ako Donald Sterling ostane vlasnik kluba. Sterling je tokom prošle sezone vrijeđao tamnopute igrače na rasnoj osnovi zbog čega ga je NBA doživotno suspendirala i naredila prodaju kluba.

Sterling je odlučio da se bori za Kliperse pa je tužio NBA. Zbog toga je trener Dok Rivers (Doc) najavio odlazak, a Pol bojkot.

- To je nešto o čemu smo Dok i ja razgovarali. Nešto mora da se dogodi, i to brzo, bolje prije nego poslije. Svi ćemo razgovarati o tome, sigurno. To je neprihvatljivo - rekao je Pol.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.