KOŠARKA

Đonlagić: Od države ne tražimo ništa iznad minimuma

Razgovor o stanju u našem savezu

E. JESENKOVIĆ

30.7.2014

 

Košarkaši savez Bosne i Hercegovine rijetko je kad kao ove godine bilježio uspjehe na sportskom polju, ali i rijetko kada kao danas prolazio finansijsku krizu koja je čak dovela u pitanje nastup naših seniora u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Generalni sekretar KSBiH Harun Mahmutović nedavno je rekao da je glavni razlog za to nebriga države, koja svojoj reprezentaciji nije dala nijednu marku. Dugogodišnji član Upravnog odbora KSBiH i jedan od pokretača našeg saveza Mirsad Đonlagić dijeli njegov stav i naglašava:

Uspješan ciklus

- Zaista više ne znam na koji se način može izraziti nezadovoljstvo aktuelnim političkim establišmentom, koji upropaštava sport u Bosni i Hercegovini, posebno sa stanovišta Košarkaškog saveza BiH, koji je s ovom godinom zaključio izuzetno uspješan ciklus.

Naše selekcije su čudo u Evropi i to nam svi priznaju izvan BiH i žele pomoći, ali u BiH nema adrese na koju se možemo obratiti. Neshvatljivo je da reprezentacija BiH, koja učestvuje u humanitarnim aktivnostima da pomogne narodu koji je u teškoj situaciji te ostvaruje sjajne rezultate, nema razumijevanje države niti adekvatnu podršku.

Đonlagić dodaje da KSBiH ne traži ništa iznad minimuma.

Trijumf u Turskoj

- Pod tim podrazumijevam da igrači imaju gdje da spavaju i treniraju, da imaju opremu u da putuju i da ne troše svoj novac, ako već mi, u i oko reprezentacije, trošimo svoj.

Ovo je prilika da oni koji odlučuju dobro, razmisle i pruže minimalnu pomoć KSBiH i reprezentacijama da ciklus koji smo započeli, završimo do kraja, da narodu donesemo trenutak sreće i da, barem u košarci, uđemo u krug razvijenih zemalja - kaže Đonlagić.

Kao primjer bh. košarkaškog čuda naveo je Đonlagić trijumf naših juniora na EP-u A-divizije u Turskoj protiv domaće selekcije.

- Turska je košarkaška velesila, a jednogodišnji budžet njenog saveza je kao naš za 20 godina. I pored toga, naši juniori pobijede ih na njihovom terenu. To je senzacija koja uopće nije odjeknula u BiH koliko to zaslužuje ovaj rezultat - ističe Đonlagić.

Stopama fudbala

Osvrnuo se Đonlagić na još jednu aktuelnu temu, a to je sastanak radne grupe Evropske košarkaške federacije (FIBA Evrope) za pitanja domaćih igrača ("home-grown player"), u kojoj su, između ostalih, i Đonlagić, kao i slavni Italijan Dino Menegin (Meneghin).

- Tema je bila kako se pripremiti za razgovore s Evropskom unijom u vezi s domaćim igračima. U fudbalu, recimo, na rosteru od 25 igrača mora biti osam domaćih, a to su igrači koji su između 15 i 21 godine tri sezone proveli u klubu. U košarci, neki okvirni brojevi su da među deset igrača moraš imati pet domaćih, odnosno sedam među 12...

Pri tome ulogu ima i činjenica da FIBA Evropa ne kontrolira sva takmičenja u Evropi te da su od 52 zemlje samo 28 članice EU - kaže Đonlagić, koji je nedavno po drugi put izabran za člana Izvršnog odbora FIBA Evrope.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.