Savez će donijeti odluku o sankcijama

KSBiH se oglasio saopćenjem zbog Jusufa Nurkića

E. J.

 Košarkaški savez Bosne i Hercegovine oglasio se saopćenjem, povodom neučešća Jusufa Nurkića u ovogodišnjim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2015. godine.

- Jusuf Nurkić, kapiten U-20 selekcije BiH, sa kojom je izborio ulazak u A diviziju na nedavno održanom EP u Sarajevu kao najvažniji igrač i neko ko je svojom borbenošću i košarkaškim kvalitetom oduševio sve navijače naše reprezentacije kao i trenere, ujedno je dobio poziv i za A košarkašku reprezentaciju BiH.

Priključivši se pripremama A-selekcije, koja će 13.08. krenuti u još jednu borbu za odlazak na Evropsko prvenstvo, Jusuf Nurkić je od selektora Duška Ivanovića nakon prijateljske utakmice sa Švedskom u Zenici 27.07.2014. zatražio slobodno dan više u odnosu na ostale igrače kako bi završio privatne obaveze i obaveze prema svom novom klubu Denver Nagetsima.

Iako košarkaška reprezentacija BiH ima vrhunski tim doktora sa dugogodišnjim iskustvom u sportskim povredama, radi zdravlja našeg najperspektivnijeg igrača i njegovog samopouzdanja u narednim kvalifikacionim utakmicama, selektor Duško Ivanović mu je dozvolio odlazak. Nakon što je istekao rok za povratak na pripreme košarkaške reprezentacije, Jusuf Nurkić je na apsolutno iznenađenje stručnog štaba, medicinskog tima reprezentacije BiH i svih uposlenika KSBiH, obavijestio kancelariju KSBiH da se neće vratiti u trening kamp jer njegova koljena nisu dobro i mora se liječiti.

Nakon tog obavještenja, mladi igrač Jusuf Nurkić nikome nije želio odgovoriti na brojne pozive koje smo mu uputili iz KSBiH, a njegove izjave smo mogli pratiti isključivo kroz određene medije, što smatramo neozbiljnim pristupom jednog A reprezentativca, NBA igrača, a pogotovo kapitena jedne od selekcija BiH. Neodgovorno napuštanje košarkaške reprezentacije BiH od strane Jusufa Nurkića pred najvažnije kvalifikacione utakmice naše državne selekcije u ovoj godini i u kojoj osim što se borimo za deveti nastup na evropskim prvenstvima, direktno zavisi i finansijski opstanak svih košarkaških selekcija BiH smatramo teškim prekršajem discipline i odnosa prema državnom grbu. Pogotovo ako se uzme u obzir da Jusuf Nurkić nijedan zdravstveni nalaz nije dostavio našem medicinskom timu.

Na našu žalost, FIBA sankcije po ovom pitanju ne tretiraju NBA igrače. U suprotnom, ponašanje Jusufa Nurkića bi od strane KSBiH već bilo drastično sankcionisano. KSBiH će u svakom slučaju razmotriti i u narednom periodu donijeti odluku o sankcijama za narušavanje discipline i ugrožavanja rezultata košarkaške reprezentacije BiH - saopćeno je iz KSBiH.

NA VRH

Podijeli članak na