KOŠARKA

Nisam se borio za sebe nego za klub

Samir Lerić o statusu u Bosni

E. J.

4.8.2014

 


Samir Lerić pripadao je krugu osoba koje su mnogi, kako kaže, iz već bivšeg rukovodstva Košarkaškog kluba Bosna označili kao "pobunjenike koji su se borili da ih sruše kako bi zasjeli na njihove pozicije".

 

Bili otpisani

 

No, nakon što je peticija koju su u februaru potpisali igrači, treneri te klupska administracija, ali i prijetnje štrajkom prvotimaca, rezultirali smjenom Upravnog odbora krajem marta, tako je, praktično, okončan i Lerićev angažman u sarajevskim "Studentima".

Podsjetimo, bivši kapiten naše reprezentacije, čovjek s rekordnih pet evropskih prvenstava u dresu Bosne i Hercegovine (od 1997. do 2005. godine), počeo je prošlu sezonu kao pomoćni trener, a završio kao sportski direktor i šef stručnog štaba ekipe koja je, uprkos možda i najvećoj krizi u klupskoj historiji, izborila opstanak.

- Samo mogu ponoviti da su se pojedinci htjeli zakloniti iza mog imena kako bi se nastavilo raditi po starom, zbog čega je klub iz godine u godinu propadao i bio doveden na ivicu gašenja.

U takve igre, naravno, nisam se želio petljati. Jedini motiv bio mi je da pomognem da klub izvučemo iz bezizlazne situacije. Sačuvati ekipu i izboriti opstanak izgledalo je kao nemoguća misija. Bili smo otpisani od mnogih, pa čak i od naše uprave - kaže Lerić.

Dobre namjere

Dodaje da je sve radio iz dobre namjere i da nije gledao sebe nego samo interes kluba.

- Uostalom, većina nas, a tu mislim na igrače i stručni štab, nije više formalno u Bosni, a pitanje je da li će biti i ubuduće. Sebe, iskreno, u ovom momentu ne vidim na poslu koji sam radio, a to je trener Bosne - kaže Lerić te pojašnjava:

- Posljednji razgovor koji sam imao s ljudima iz nove uprave, desio se prije više od dva mjeseca. Tada su stručnom štabu - mojim pomoćnicima Senadu Redžiću i Arminu Čengiću i meni - rekli da će nam u dogledno vrijeme poslati ugovore, a da mi odlučimo hoćemo li ih prihvatiti. No, to se još nije desilo.


Pokrenuo školu košarke


U iščekivanju profesionalnog angažmana u nekom klubu, Lerić je pokrenuo Školu košarke "MO-basket" Mostar, koja bi u septembru trebala početi s radom.

- Registrirali smo Udruženje, dokumentacija je završena i sada profesoru Azeru Korjeniću i meni, jer smo zajedno ušli u ovaj projekt, ostaje lakši dio posla. Mostarska djeca su talentirana za košarku, pokušat ćemo im dati osnove i biti svojevrsna odskočna daska za kasniji razvoj - kaže Lerić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.