KOŠARKA

Jusuf igra uz bolove i to je suština problema

Nakon odlaska mladog centra sa priprema bh. tima

E. JESENKOVIĆ

4.8.2014

 


Da li je vrijeme da nakon žestokih riječi, odnosno saopćenja u kojima su Košarkaški savez Bosne i  Hercegovine i Jusuf Nurkić krivicu i optužbe prebacivali s jedne na drugu stranu, uz prijetnju sankcijama, neko stane na loptu?

Kao takav pokušaj mogle bi se protumačiti riječi Enesa Trnovčevića, menadžera mladog centra i čovjeka koji je, uz samog Jusufa, najzaslužniji za nevjerovatni uspon momka koji je u pet godina prešao put od košarkaškog početnika do NBA igrača.

Loši nalazi

- Žao mi je što je uopće došlo do problema, a ako je već došlo, trebalo ga je pokušati riješiti unutar Saveza, odnosno saslušati i Nurkića, pa, ako je uradio nešto što nije uredu, izdati onako oštro saopćenje - kaže Trnovčević te objašnjava hronologiju događaja koji su rezultirali odlaskom Nurkića sa priprema naše seniorske selekcije te reakcijom Saveza koji je zaprijetio sankcijama.

- Još u junu, nakon izbora na NBA draftu, sugerirao sam Jusufu da ovog ljeta igra za samo jednu reprezentaciju, ili za seniore ili za U-20, jer sam pretpostavljao da bi mu sve to bilo previše. Imao je tešku sezonu, a uz težinu od više od 130 kilograma, njegovo tijelo, jednostavno, nije spremno za sve te napore i bilo je za očekivati da će mu se koljena upaliti.

No, Jusuf je imao ogromnu želju da igra za obje selekcije i to je obećao ljudima u Savezu - kaže Trnovčević te objašnjava da je suština problema u tome što Nurkić ima “preveliku toleranciju na bol”.

- On igra, a trpi bolove. Zbog toga je jednom već zadobio tešku povredu koljena, nije shvatio da ima ozbiljan problem. Od tada o njemu računa vodi vrhunski stručnjak iz Zagreba, doktor Cerovečki, koji ga je liječio dok je Jusuf bio u Cedeviti te zaustavljao da ne bi napravio težu povredu.

Sada se desila ista stvar. Jusuf je otišao na pregled u Zagreb i ljudi iz Saveza su obavještavani o tome šta se dešava. Znali su da je nalaz magnentne rezonance loš, a kada im je javljeno da stiže konačni nalaz, oni su već izašli sa saopćenjem i tu je, vjerovatno, došlo do nesporazuma.

Radi srcem

Trnovčević želi naglasiti još jednu, kako kaže, bitnu stvar:

- Kada čovjek radi nešto srcem i daje sve od sebe, kao što radi generalni sekretar KSBiH Harun Mahmutović, onda je za očekivati da će ga svaki potez nekoga drugog koji on nije očekivao, strahovito pogoditi. No, koliko to emotivno gleda Harun, isto toliko emocija u ovo je uložio i Jusuf, koji je, također, povrijeđen.

Na pitanje koliko je nakon svega Nurkić, koji se nakon što je izdao saopćenje ne želi oglašavati, blizu ili daleko od dresa reprezentacije u nekim budućim akcijama, Trnovčević kaže:

- Iskreno, o tome s Jusufom nisam razgovarao niti sam smatrao da treba razgovarati. Za očekivati je da će igrati. Moram spomenuti i to da Jusuf nije imao apsolutno nikakav problem sa selektorom Duškom Ivanovićem, za kojeg mogu reći samo sve najbolje.


Nije bilo pritiska Denvera

Trnovčević demantira da se Nurkić povukao na pritisak Denver nagetsa, kluba u kojem će uskoro početi NBA karijeru.

- Denver se nije miješao. Jedino su željeli da Jusuf igra ljetnu ligu u Americi, ali kako bi mu to bilo previše, on se odlučio samo za reprezentaciju - ističe Trnovčević, koji kaže da bi Nurkić između 15. i 20. avgusta trebao otputovati u Sjedinjene Američke Države.

- Do tada je planirano da rastereti koljeno pa onda riješi kompletnu rehabilitaciju da bi počeo pripreme za novu sezonu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.