KOŠARKA

Naš zadatak je jasan, biti prvi u grupi

Elmedin Kikanović uoči puta u London

E. M.

11.8.2014

 

Jedan od šestorice domaćih igrača u Mejdanu, dvorani u kojoj ćemo za šest dana ugostiti Island, odnosno bivših košarkaša tuzlanske Slobode u redovima reprezentacije Bosne i Hercegovine je i Elmedin Kikanović.

Godinama je nosio igru Slobode u čijem se dresu znao odužiti navijačima za frenetičnu podršku s tribina.

Podrška publike

- Uvijek je lijepo vratiti se kući i svojoj publici. Ne treba da govorim kakve me sve pozitivne uspomene vežu za Slobodu i Tuzlu, a suvišno je govoriti i o atmosferi u dvorani. Naročito pamtim ambijent u Mejdanu od prije nekoliko godina kada smo igrali protiv Izraela - kaže Kikanović.

Danas je Elmedin nosilac igre ruskog Eniseja, a i selektor naše reprezentacije Duško Ivanović teško da može zamisliti ekipu bez popularnog Kikija, koji je u veoma dobroj formi pred start kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2015. i duel u srijedu protiv Velike Britanije u Londonu. Naša tim danas putuje u Britaniju.

- Naš cilj je jasan, a to je prvo mjesto u grupi i plasman na Eurobasket. Grupa na prvi pogled izgleda bezazlena, ali nije tako. Naprotiv, nije lagana i bit će nam teško u svakoj utakmici.

U prvom redu selekcija Velike Britanije zaslužuje respekt. I Island ima svoje adute, gaje atipičan stil igre i nikako ih ne smijemo potcijeniti - kaže 26-godišnji centar i ukazuje na značaj duela u Britaniji.

Bit će teško

- Bit će teško, ali vjerujem da imamo snage za velike rezultate. Iskreno, očekujem pobjedu u Londonu, koja bi nam širom otvorila vrata plasmana na Eurobasket. Selekciju Britanije dobro poznajemo. Ranije smo igrali s njima i uvijek je bilo teško.

Tačno je da ovog puta neće imati neke od NBA igrača, ali to nas ne smije zavarati. Imaju jako kvalitetne košarkaše koji igraju širom Evrope, atletski su dosta jaki, a i njihovi visoki igrači odlično šutiraju "trojke". No, siguran sam da ćemo naći pravu taktiku - rekao je Kikanović.

Ostaje u Rusiji

Kikanović je u julu 2011. pristupio Eniseju za koji je odigrao već tri sezone. I narednu će provesti u ovom klubu, jer je nedavno produžio ugovor.

U prošlom šampionatu regionalne VTB lige u 20 mečeva Kikanović je u dresu Eniseja bilježio prosjek od 21,5 minuta, 11,3 poena i 4,6 skokova. Prije dolaska u Rusiju tri sezone je proveo u srbijanskom prvoligašu Crvenoj zvezdi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.