KOŠARKA

Napravili smo prvi korak prema EP-u

BiH superiorna protiv Velike Britanije

E. J.

15.8.2014

 

U momentu kada je postalo jasno da Velika Britanija neće moći računati ne samo na spektakularno All-star krilo Luola Denga nego ni na ostale svoje NBA košarkaše, reprezentacija Bosne i Hercegovine promovirana je u apsolutnog favorita za prvo mjesto i direktni plasman na Evropsko prvenstvo 2015. godine iz kvalifikacione grupe A.

Takvu konstelaciju snaga nije poremetilo ni odsustvo čak petorice bh. reprezentativaca, od kojih bi trojica (Di Džej Kuper, Nihad Đedović, Jusuf Nurkić) vjerovatno bili starteri, a preostala dvojica (Dalibor Peršić, Miroslav Todić) bitna podrška s klupe.

Važni susreti

Jednostavno, selekcija predvođena Duškom Ivanovićem, ima previše talenta u odnosu na rivale u kvalifikacionoj grupi A, kao i čovjeka koji je sposoban uništiti svaku odbranu.

Mirza Teletović nanizao je za 27 minuta 25 poena (šut 13/8) i, uz odličnu podršku ostalih igrača (Elmedin Kikanović i Nemanja Mitrović po 12 poena, Andrija Stipanović 10, Nemanja Gordić i Marko Šutalo po 9...), odveo je BiH do pobjede u Londonu (80:67), kojom smo Britance vjerovatno izbacili iz utrke za prvo mjesto u grupi (već su izgubili od Islanda).

- Bilo je važno otvoriti ciklus pobjedom. U drugom poluvremenu ponestalo nam je koncentracije i skoro smo dopustili da nam prednost isklizne iz ruku. Zbog toga moramo zbiti redove i pripremiti se za Island. Pred nama je još bitnih susreta - rekao je naš kapiten.

Padovi u igri

Britanski selektor Džo Pranti (Joe Prunty), koji je prošle NBA sezone sarađivao s Teletovićem kao član stručnog štaba Bruklin netsa, rekao je da "BiH nije samo Mirza".

- Ljudi vide Teletovića i pomisle da je sve do njega. No, realnost je drugačija. Oni su imali nekoliko igrača s dvocifrenim učinkom i sjajno su provodili u djelo svoju taktiku. Mi se moramo defanzivno popraviti - izjavio je Pranti.

Utakmica u Londonu ostat će upamćena i kao prva takmičarska u kojoj je na klupi BiH sjedio trofejni crnogorski stručnjak Duško Ivanović.

- U pojedinim momentima kontrolirali smo igru, dok smo u drugim pravili padove, dijelom zbog slabe koncentracije, dijelom zbog dobre igre Britanaca - rekao je Ivanović, čiji će tim u nedjelju u Tuzli ugostiti Island.

GRUPA A


Rezultati: REJKJAVIK: Island - V. Britanija 83:70, LONDON: V. Britanija - BiH 67:80.

Preostali mečevi: TUZLA (17. avgust): BiH - Island (20 sati), LONDON (20. avgust): V. Britanija - Island (20.35), SARAJEVO (24. avgust): BiH - V. Britanija (20), REJKJAVIK (27. avgust): Island - BiH (21).

1. BiH    1    1    0    80:67    2

2. Island    1    1    0    83:70    2

3. V. Britanija    2    0    2    137:163    2

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.