KOŠARKA

U prepunoj Skenderiji savladana Velika Britanija, BiH ide na Eurobasket

U fenomenalnoj atmosferi savladana Velika Britanija

A. VREBAC

24.8.2014

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala se na Evropsko prvenstvo. Naša selekcija je večeras u Skenderiji savladala Veliku Britaniju rezultatom 74:68, te su ostvarili plasman među najbolje timove Evrope.

Mirza Teletović je s 25 poena predovodio našu selekciju u ovom susretu, Marko Šutalo je dodao 14, a Elmedin Kikanović 12 poena. Kod Velike Britanije Benjamin Mockford je ubacio 19 poena.

Bosna i Hercegovina je na Evropskom prvenstvu u košarci. Savladana je reprezentacija Velike Britanije rezultatom 74:68.

Devetnaest sekundi do kraja bh. Zmajevi vode rezultatom 74:68, slavlje može da krene.

Mirza Teletović donosi tri poena prednosti za reprezentaciju BiH tri minute prije kraja utakmice. Dvije minute prije kraja utakmice BiH vodi 73:68. Mirza Teletović je do sada postigao 25 poena.

Samo poen prednosti za BiH pet minuta prije kraja utakmice. Velika Britanija igra fenomenalnu utakmicu, ali naši igrači se ne predaju. Rezultat je 69:68.

Sedam minuta prije kraja utakmice Bosna i Hercegovina vodi rezultatom 66:63. "Hoćemo pobjedu, hoćemo pobjedu" ori tribinama u Skenderiji.

Treća četvrtina je završena rezultatom 61:59.

Dvije minute do kraja treće četvrtine BiH vodi rezultatom 57:50 uz fenomenalnu podršku sa tribina.

bih-britanija28mk

U čevrtoj minuti treće četvrtine Zmajevi vode rezultatom 51:44.  Marko Šutalo je postigao trojku kojom je podigao Skenderiju na noge.

Počelo je drugo poluvrijeme utakmice u  Sarajevu, trenutni rezultat je 44:39 za BiH.

Najefikasniji u reprezentaciji BiH nakon prvog poluvremena su Mitrović i Teletović sa po devet te Šutalo s osam poena, dok Britaniju predvode Boateng sa devet, te Achara i Mockford sa po sedam poena.

Završena je prvo poluvrijeme utakmice u Sarajevu. Rezultat je 41:37. Trojkom Sullivana reprezentacija Velike Britanije smanjila je rezultat.

Bosna i Hercegovina vodi 41:30 dvije minute do kraja druge četvrtine. Nemanja Mitrović je trenutno najbolji strijelac bh. reprezentacije, postigao je za sada 9 poena.

Trojkom Nemanje Mitrovića Zmajevi vode 32:26, četiri minute prije kraja prvog poluvremena.  Najveća prednost za našu selekciju.

Nakon nekoliko minuta bez poena reprezentacija BiH nakon dvije minute u drugoj četvrtini vodi rezultatom 26:23.  Mirza Teletović je za sada postigao 7, a  Nemanja Gordić 6 poena za bh. selekciju.

Trojkom Teletovića završena je prva četvrtina. Rezultat je 22:19 za BiH. Sretno momci u nastavku utakmice!

Mirza Teletović ulazi u igru u sedmoj minuti prve četvrtine, rezultat je 17:15 za Bosnu i Hercegovinu.

Četiri minute do kraja pve četvrtine BiH vodi rezultatom 12:10, bh. navijači prave odličnu atmosferu u Skenderiji.

Nakon pet minute utakmice rezultat je 10:7 za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Šutalo je pogodio dvije trojke u prvih pet minuta utakmice.

BiH u prve dvije minute utakmice vodi rezultatom 5:4. Fenomenalna atmosfera vlada u dvorani "Mirza Delibašić"

skenderija-bih-kosarka1

Počela je utakmica u Skenderiji pred oko 6.000 vatrenih navijača.

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras od 20 sati u Velikoj dvorani Centra Skenderija "Mirza Delibašić" igra treću i, vjerovatno, odlučujuću utakmicu kvalifikacija grupe A za Evropsko prvenstvo 2015. godine.

Prva dva meča, u Londonu s Velikom Britanijom i u Tuzli s Islandom, riješili smo u svoju korist. Ukoliko Britance porazimo i u današnjem duelu pred svojim navijačima, osigurali bismo treći uzastopni, a ukupno osmi odlazak na završnicu Eurobasketa.

- Utakmica koju smo odigrali u Tuzli, već je iza nas. Potpuno smo fokusirani na meč s Velikom Britanijom. Iako su oni izgubili sve šanse za daljnji plasman, mi ćemo igrati maksimalno angažirano, svjesni da je ovo za nas možda i odlučujuća utakmica - kaže Andrija Stipanović.

Centar našeg tima ističe koliko je bitna podrška s tribina, što se vidjelo i u meču u tuzlanskom Mejdanu, kada su Islanđani napravili veliku seriju i zaprijetili preokretom nakon što su prednost bh. košarkaša sa 23 smanjili na samo sedam poena.

- Želim zahvaliti publici u Tuzli, koja nas je nosila do pobjede. Pjesma nije prestajala ni kada su Islanđani furiozno krenuli na sve ili ništa. Moramo dati sve od sebe da se plasiramo na Eurobasket. Nadam se da će dvorana biti ispunjena, Sarajevo ima odličnu košarkašku publiku. Veselim se utakmici. Jedva čekam početak i da idemo mirne glave u Island - rekao je Stipanović.

bih-britanija21mk


17. augusta:
Bosna i Hercegovina - Island 72:62

20. augusta:
Velika Britanija - Island 69:71

24. augusta:
Bosna i Hercegovina - Velika Britanija 74:68

Tabela:

1. Bosna i Hercegovina 3 3 0 226:197 6
2. Island 3 2 1 216:211 5
3. Velika Britanija 4 0 4 274:308 4

Preostali susret:
27. augusta: Island - Bosna i Hercegovina

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.