KOŠARKA

"Furija" najveća prijetnja američkoj mašineriji

Španija je domaćin Svjetskog prvenstva 2014. godine

E. JESENKOVIĆ

26.8.2014

Može li neko "iskopčati struju" američkoj košarkaškoj mašineriji, koja, poput kaznene ekspedicije, ruši sve protivnike i na tri posljednja takmičenja ima omjer od tri osvojena zlata (Olimpijske igre 2008. i 2012. godine te Svjetsko prvenstvo 2010.) i 25 pobjeda zaredom bez ijednog poraza?

Mada ovogodišnji sastav, koji će selektor Sjedinjenih Američkih Država Majk Križevski (Mike Krzyzewski) povesti na Svjetsko prvenstvo u Španiji, koje počinje 30. avgusta, izgleda možda i najranjiviji od onoga koji je 1998. bez NBA igrača stigao do trećeg mjesta na SP-u, malo bi ko smio prognozirati drugačiji ishod osim novog zlata za najjaču košarkašku naciju na planeti.

Moćni šuteri

I bez dvojice najvećih košarkaša današnjice - čovjeka sa četiri MVP naslova u posljednjih šest NBA sezona Lebrona Džejmsa (LeBron James) te zvanično najboljeg NBA strijelca i MVP-a NBA lige i prošlog SP-a Kevina Duranta - kao i bez još sigurno petnaestak velikih NBA zvijezda, Amerikanci djeluje i fizički i tehnički superiorno.

Brojke

5 rekordnih učešća na SP-ima imaju brazilski igrači Ubiratan Pereira i Marsel de Souza te Australac Fil Smit

33,7 poena, najviši u historiji, bio je prosjek Grka Nikosa Galisa 1986.

843 poena, najviše na SP-ima, postigao je Brazilac Oskar Šmit

Uostalom, ko to drugi ima tako eksplozivnu, ali i šuterski moćnu vanjsku liniju, u kojoj su bivši MVP NBA lige Derik Rouz (Derrick Rose), zatim ponajbolji bek lige Džejms Harden (James) ili sjajni košgeterski tandem Golden stejt voriorsa Stefon Kari (Stephen Curry) - Klej Tomson (Klay Thompson), plus plej Klivlenda Kajri Irving (Kyrie)?

I centarska postava (Entoni Dejvis, Andre Dramond, Demarkus Kazins...), mada bez jedne klasne klasične NBA "petice", teško da će posustati pred rivalima.

Bez Parkera

Kao jedina realna prijetnja nameće im se Španija, također mahom sastavljena od NBA imena, te dodatno motivirana da u vjerovatno posljednjem zajedničkom nastupu velike generacije, koja ulazi u pozne igračke godine, osvoji titulu na domaćem titulu.

Braća Gasol, Pau i Mark (Marc), te fantastični naturalizirani Kongoanac Serž Ibaka (Serge) imaju dovoljno i mase i talenta da pariraju američkim centrima. Čak se vanjska linija Hoze Kalderon (Jose Calderon), Riki Rubio (Ricky), Rudi Fernandez (Rudy), Serhio Rodrigez (Sergio Rodriguez)... ne čini nimalo naivnom. Ipak, kao i svi ostali rivali, imaju veliku manu, a to je nedovoljno dugačka klupa u odnosu na Amerikance.

Iz borbe za medalju definitivno se ne smije otpisati Brazil (Tijago Spliter, Nene Hilario, Leandrinjo Barbosa, Anderson Varežao), dok su mnogo manje šanse njegovog ljutog južnoameričkog rivala Argentine, koja ne može računati na NBA prvaka, povrijeđenog Emanuela Đinobilija (Ginobili).

Lista evropskih pretendenata na odličja tradicionalno je najduža, ali je svakom od njih moguće naći (pre)više mana, čak i kontinentalnom prvaku Francuskoj, koja stiže bez svog najjačeg aduta Tonija Parkera (Tony).

Selekcije iz regiona Hrvatska, Srbija i Slovenija idu na SP bez velikih obećanja, ali su definitivno sposobne pomrsiti račune favoritima.

Igrač Sparsa na SP-u

nikolic-aleksej-spars16666

Nikolič: Igrat će za Sloveniju

Čak će i jedan bosanskohercegovački klub imati svog predstavnika na SP-u. Riječ je o plejmejkeru sarajevskog Sparsa Alekseju Nikoliču, koji se uspio izboriti za mjesto među 12 kod selektora Slovenije Jurija Zdovca.

- Radio sam ono što je trener tražio od mene. Nadam se da ću opravdati njegovo povjerenje - rekao je 19-godišnji Nikolič, čiji je otac David također bio igrač, a poslije, kao trener, član stručnog štaba Slovenije na Evropskom prvenstvu 2005.

Aleksej je u Spars došao prije tri godine iz Laškog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.