KOŠARKA

Zadovoljstvo mi je bilo voditi ovaj tim

Duško Ivanović odveo reprezentaciju BiH na Eurobasket

E. JESENKOVIĆ

26.8.2014

Nekad smo po više od godinu čekali odgovor na pitanje da li ćemo se plasirati za Eurobasket.

Litvanija, Hrvatska, Njemačka, Izrael, Makedonija... bili su rivali s kojima smo nekad u novembru znali počinjati kvalifikacije, a završavati ih 14 mjeseci kasnije, negdje u februaru, strepivši do posljednje sekunde za naš košarkaški tim za koji je svaki plasman na završnicu, u tako žestokoj konkurenciji, bio ravan podvigu.

Velike pobjede

Uostalom, još se pamte kvalifikacioni susreti protiv Hrvatske i Litvanije, kada smo igrali protiv svjetskih zvijezda, poput Dina Rađe i Arvidasa Sabonisa te postigli neke od najvećih pobjeda u našoj reprezentativnoj historiji.

No, vremena se mijenjaju, kao i sistem takmičenja pa smo ove godine došli u situaciju da za Evropsko prvenstvo razigravamo u grupi koja se, objektivno, prema snazi protivnika ne može porediti niti s jednom u prošlosti i u kojih smo za rekordnih 11 takmičarskih dana osigurali deveti nastup na EP-u!

ivanovic-bih-britanija46

Ivanović: Za 11 dana do EP-a

Koliko smo imali sreću u žrijebu, kao i tome da Britancima otkažu svi NBA igrači, toliko su i nas pratili pehovi s igračkim kadrom, pa je kvalifikacije, pod vodstvom velikog trenerskog imena Duška Ivanovića, kraju priveo znatno drugačiji tim od onog planiranog.

Meč u Rejkjaviku

- Momci su svojim radom od 30. juna do danas zaslužili ovaj rezultat. Bilo mi je zadovoljstvo i čast raditi s njima. Volim ekipe koje imaju karakter i borbenost, a ovaj to ima. O kvalitetu neću govoriti, izuzev da smo u pojedinim momentima izvukli možda i više od onog što mogu.

Ova reprezentacija, zajedno s još nekim igračima koji su kvalitetni, ako igra kao tim, može imati aspiracije da pobijedi svakoga - rekao je trofejni crnogorski stručnjak nakon pobjede nad Britancima (74:68) u Sarajevu kojom smo osigurali EP.

Bh. reprezentativci su još jučer otputovali na Island, gdje će sutra protiv domaćina u Rejkjaviku odigrati posljednji meč kvalifikacija, koji za nas i nema preveliki značaj.

 

Ostaje li na bh. klupi?

Ivanović je s Košarkaškim savezom BiH postigao dogovor o angažmanu na dva mjeseca, odnosno samo za kvalifikacije pa je s te strane upitno da li će trofejni stručnjak voditi naš tim na završnici EP-a.

Ivanović je poslije prekjučerašnje pobjede nad Britanijom izjavio je da je još rano o tome govoriti. Činjenica da je on nedavno preuzeo dužnost trenera grčkog Panatinaikosa svakako bi moglo utjecati na konačnu odluku. Ipak, u KSBiH vjeruju da bi Ivanović mogao ostati na dužnosti selektora i na EP-u.

Petorka u rezervi

U pripreme za Eurobasket trebali bismo ući definitivno igrački jači, barem za petoricu igrača kojih nije bilo u kvalifikacijama.

Prije svega, tu mislimo na Nihada Đedovića, Dalibora Peršića i Miroslava Todića, a za nadati se da će se pozitivno riješiti i situacija u vezi s Jusufom Nurkićem. Također, za vjerovati je da ćemo imati i novog naturaliziranog igrača na poziciji plejmejkera.

GRUPA A

Rezultati: Island - Velika Britanija 83:70, V. Britanija - BiH 67:80, BiH - Island 72:62, Velika Britanija - Island 69:71, BiH - V. Britanija 74:68. Sutra: REJKJAVIK: Island - BiH (21.30 sati).

1. BiH    3    3    0    226:197    6

2. Island    3    2    1    216:211    5

3. V. Britanija    4    0    4    274:308    4

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.