KOŠARKA

U našem taboru i ne pomišljaju na poraz

Reprezentacija BiH kvalifikacije zaključuje na Islandu

E. JESENKOVIĆ

27.8.2014

Bez našeg ključnog igrača i vodećeg strijelca kvalifikacija Mirze Teletovića, reprezentacija Bosne i Hercegovine pokušat će pobjedom zaključiti kvalifikacioni ciklus i bez poraza se plasirati na završnicu Evropskog prvenstva 2015. godine, devetog u historiji naše košarke.

Selektor Duško Ivanović zbog privatnih obaveza oslobodio je našeg kapitena puta u Rejkjavik, gdje će domaća selekcija imati ogroman motiv - pobjedu koja i njih vodi na Eurobasket (u slučaju poraza njihovu sudbinu određivat će rezultati ostalih grupa)!

Deset razlike

Desi li se zaista da domaćin osvoji oba boda, prestići će nas ukoliko slavi s više od deset poena razlike (u tuzlanskom Mejdanu bilo je 72:62 za bh. selekciju). Ipak, u našem taboru su odlučni da ne dozvole takav rasplet.

- Nije baš da ovaj meč ništa ne znači, jer bi se moglo desiti da ekipa s četiri pobjede, odnosno pobjednik grupe, bude bolje rangirana prilikom žrijeba grupa šešir za Evropsko prvenstvo i dobije lakše protivnike na završnici iduće godine.

Znači, motiva imamo, kao što smo imali i u svim prethodnim utakmicama čak i prijateljskim. Želimo pobjedu i zbog toga da bismo kvalifikacije završili na najbolji mogući način - rekao je naš iskusni bek Marko Šutalo, koji je u ključnoj pobjedi nad Britancima iz igre šutirao 5/5 ("trojke" 4/4) za ukupno 14 poena.

Razlozi za oprez

Razlozi za oprez definitivno postoje. Island, koliko god čudno zvučalo, nije baš naivan protivnik u košarci.

Britance su dobili oba puta, nama u jednom momentu u prvom meču zaostatak sa 23 koša spustili na samo minus sedam, pokazavši da su veoma opasni kad im se dopusti da nametnu jurnjavu na terenu uz mnogo pokušaja za tri poena.

Večeras će na svojoj strani imati i vjerovatno punu dvoranu Laugardalshal, kapaciteta 2.800 mjesta. Susret počinje u 21.30 sati po našem vremenu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.