KOŠARKA

Vrijeme je da nas na EP-u posluži sreća

Reprezentacija BiH sa 4-0 zaključila kvalifikacije

E. JESENKOVIĆ

29.8.2014

Reprezentacija Bosne i Hercegovine, istina nekompletna, jer je nekoliko igrača poslije utakmice na Islandu i zaključenja kvalifikacionog ciklusa već otputovalo na druge destinacije, vratila se jučer u Sarajevo.

Tim koji nas je po deveti put zaredom odveo na završnicu Evropskog prvenstva, uspio je zaključiti kvalifikacije sa maksimalnih 4-0.

Nezgodan rivali

Po imenima protivnika (Velika Britanija, Island), to se baš i ne čini kao podvig, ali kad dodamo sve nedaće s kojima se suočavao naš tim u igračkom kadru, ipak moramo biti zadovoljni.

Uostalom, činjenica da je i jedan Island, za koji je doskora bilo upitno da li se na njemu uopće igra košarka, sada slavi odlazak na svoj prvi Eurobasket u historiji, govori da se košarkaška mapa svijeta mijenja mnogo brže nego što mislimo ili što smo spremni prihvatiti.

- Za nas nije bilo lagane utakmice. Britanci su i bez svojih NBA košarkaša veoma nezgodni. Imaju igrače koji nastupaju u evropskim ekipama s dobrim rejtingom, dok su Islanđani pokazali koliko mogu biti opasni kada im se dopusti da nametnu svoj ritam i počnu pogađati trojke u serijama - kaže Kikanović.

Naš centar je, u odsustvu Mirze Teletovića, preuzeo kapitensku traku. Na parketu je bio i lider tima, sa 26 poena i 13 skokova vodio nas je do pobjede od 78:70, čime smo, uz Latviju, ostali jedini tim bez poraza u kvalifikacijama.

Zalaganje igrača

Pred našom reprezentacijom sada je završnica EP-a, koja će se igrati u septembru iduće godine.

- Na posljednja dva Eurobasketa igrali smo dobro, ali smo oba puta ispali u prvom krugu zahvaljujući i spletu nesretnih okolnosti. Mislim da je vrijeme da se i nama sreća jednom osmjehne - kaže Kikanović.

Selektor Duško Ivanović, s kojim čelnike Košarkaškog saveza BiH tek očekuju pregovori u vezi s nastavkom saradnje, kaže da je najbitnije da je cilj ispunjen, a to je osigurati EP bez poraza u kvalifikacijama.

- Kvalifikacije su pokazale još jednu važnu stvar, da ova ekipa ima karakter. Zalaganje igrača bilo je izvanredno, ne samo na utakmicama nego i na svakom treningu - rekao je trofejni crnogorski stručnjak.

Ne razmišljam o žrijebu

Ivanović ne razmišlja o žrijebu grupa za Eurobasket, odnosno o potencijalnim rivalima na završnici iduće godine.

- Daleko je još do toga. Uvijek kažem da je najvažnije da moja ekipa bude spremna, da ima kvalitet i vjeruje u sebe, a s kim igraš, i nije toliko bitno - kaže Ivanović, kojeg sada očekuju iskušenja na klupskom planu, jer je nedavno preuzeo klupu grčkog velikana Panatinaikosa.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.