KOŠARKA

Ponovo smo obradovali naciju, veoma sam sretan i ponosan!

Elmedin Kikanović, košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine

Elmedin Kikanović

31.8.2014

Subota, 23. avgust

Svjesni važnosti utakmice

Sutra je utakmica protiv Velike Britanije u kojom možemo ispuniti cilj i plasirati se na Evropsko prvenstvo u košarci. Dobili smo ih u Londonu, vjerujem da to možemo učiniti i na našem parketu u Sarajevu, ali ne smijemo se opustiti.

Svjestan sam važnosti susreta, raduje me i to što cijela ekipa tako razmišlja. Siguran sam da ćemo svi dati sve od sebe da ostvarimo pobjedu. Imali smo dva treninga, sastanak i videoanalizu Britanaca. Dobili smo posljednje upute selektora Duška Ivanovića pred utakmicu. Nakon toga sam se sreo sa suprugom Marinom i porodicom, popio piće i otišao na spavanje.

Nedjelja, 24. avgust

Nemam poseban ritual

Dan utakmice. Nemam neki poseban ritual. Nakon zajedničkog doručak u hotelu na Ilidži prošetao sam prema Vrelu Bosne, relaksirao se. Nakon toga standardni sastanak igrača i stručnog štaba, posljednja priprema, obavezan odmor i polazak na utakmicu.

Upali smo u saobraćajnu gužvu, pa smo zaobilaznim putem i uz malo kašnjenje stigli u dvoranu "Mirza Delibašić", što nas, ipak, nije omelo. Utakmica je bila teška, protivnik rasterećen. Pogađali su Britanci gotovo sve što su šutirali, rezultat je u pojedinim momentima zaista bio neočekivan.

Srećom, uspjeli smo izvući zlata vrijednu pobjedu i s našim navijačima, a bila je puna dvorana, proslaviti još jedan plasman na Evropsko prvenstvo. Ponovo smo obradovali naciju, veoma sam sretan i ponosan.

Ponedjeljak, 25. avgust

Zna se ko je najbolji u asocijacijama

Dan rezerviran za odlazak na Island. Putovali smo nekih 15 sati, Sarajevo - Minhen, Minhen - Diseldorf, Diseldorf - Rejkjavik. Krenuli smo u 12 iz Sarajeva, u Rejkjaviku smo bili u ponoć po tamošnjem vremenu.

Tokom puta najviše smo igrali asocijacija. Pogađali smo poznate fudbalere, a naravno da smo pobijedili Milan Milošević i ja. Redom smo "rušili" Nemanju Gordića, Muhameda Pašalića i Miralema Halilovića. Naravno, po dolasku u Rejkjavik jedva smo čekali da se dočepamo kreveta i zaspemo.

Utorak, 26. avgust

Vulkan, srećom, nije proradio

Nismo imali previše slobodnog vremena, ali smo nakon doručka uspjeli obići Rejkjavik, ustvari, prirodu oko Rejkjavika koja je veoma lijepa. Meni je bilo posebno zanimljivo jer do sada nikad nisam bio na Islandu. Srećom, vulkan nije proradio, plašili smo se da ne ostanemo na Islandu zbog vulkanske prašine.

Posjetili smo i centar grada, ponešto kupili. Island je, definitivno, među najskupljim državama koje sam posjetio. Recimo, četiri taksija, koliko smo uzeli kao ekipa, za pet-šest minuta vožnje koštali su nas približno 300 KM.

Uslijedili su povratak u hotel, sastanak i analiza protivnika. Dogovarali smo taktiku, kako napadati, braniti... Poslije obaveznog poslijepodnevnog odmora, imali smo večernji trening. Osjetili smo dvoranu i koševe.

Moram spomenuti uslugu u hotelu koja nas je oduševila, posebno hrana. Bio je to naš standardni jelovnik, krem-supa, pasta, piletina, biftek, salata..., ali pripremljeno na fantastičan način. I kreveti su bili odlični, ma sve je bilo na vrhunskom nivou.

Domaćin se potrudio da nam ugodi, pa smo se međusobno šalili da hoće dobro da nas nahrane i uspavaju da ne mognemo maknuti na parketu.

Srijeda, 27. avgust

Nemanja je pravi cimer

Doručak, zajednička šetnja do Muzeja skulptura, obilazak grada, fotografiranje... U hotel smo se vratili na ručak. Sastanak i još jedna videoanaliza Islanda prije popodnevnog odmora i polaska na utakmicu.

Dvorana puna, domaćin motiviran, ali mi želimo bez poraza zaključiti kvalifikacije, jer to znači bolje mjesto u žrijebu grupa završnice Eurobasketa. U Rejkjaviku sam prvi put bio kapiten reprezentacije, to je velika čast i motiv više da dam sve od sebe.

U prvoj četvrtini smo imali visoko vodstvo, drugu smo počeli lošije. Oni su pogađali sve. Ipak, u glavi mi je bilo da Islanđani ne mogu cijelu utakmicu odigrati na takvom nivou niti ubacivati non-stop s visokim procentom realizacije.

Dogovorili smo se da pojačamo ritam, što je dalo rezultat. Zaustavili smo njihove glavne igrače i na kraju ostvarili tešku pobjedu. Vrlo sam sretan, završili smo kvalifikacije sa sve četiri pobjede i uradili ono što je bilo do nas. Imat ćemo bolju poziciju u žrijebu, a nadam se, napokon, i sreći na završnici Evropskog prvenstva.

Inače, na Islandu sam dijelio sobu s Nemanjom Mitrovićem. Uglavnom smo slušali muziku, on je odličan cimer. Zanimljivo je da smo tri puta bili cimeri u gostima i sva tri puta smo dobili utakmicu. Prvo u Gruziji prije dvije godine i sada u Londonu i Rejkjaviku. Je li to koincidencija ili nešto drugo, nije bitno, bitno je da se pobjeđuje...

U telefonu me „sačekao“ ogroman broj poruka, hvala svima koji su mi čestitali zbog pobjede i plasmana na Eurobasket.

Četvrtak, 28. avgust

Rastanak sa saigračima

Bila je to noć bez sna. Odmah poslije utakmice smo se spakovali i u jedan poslije ponoći bili na aerodromu u Rejkjaviku. U pet smo stigli u danski Kopenhagen i nismo dugo čekali na avion za Beč.

Pauzu od četiri sata u Austriji iskoristili smo za šetnju aerodromom, a poneko i da uhvati nekoliko trenutaka sna. Napokon, nešto poslije 14 sati doputovali smo u Sarajevo.

Autobus nas je odveo do hotela na Ilidži, uzeo sam preostale stvari, srdačno se pozdravio sa saigračima i stručnim štabom, neke neću vidjeti do idućeg ljeta, i uputio se u Tuzlu. Zaželjeli smo jedni drugima uspješne klupske sezone.

Petak, 30. avgust

Tuzla, Beograd pa Grčka

Buđenje u Tuzli. Lagano pakujem stvari jer me uskoro očekuje put u Beograd, a nakon toga u Grčku. Moj klub, ruski Jenisej, dao mi je nekoliko dana slobodno, pa ću sa suprugom otputovati na mini odmor.

Klubu ću se ponovo priključiti 3. septembra u Beogradu. Odatle idemo u Poreč, da bismo se ponovo vratili u Beograd, gdje ćemo se pripremati od 20. do 30. septembra. Poslije toga slijedi odlazak u Rusiju i početak nove sezone.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.