KOŠARKA

Na EP-u ćemo se boriti za drugi krug

Reprezentacija BiH nakon uspješnih kvalifikacija

E. JESENKOVIĆ

5.9.2014

Jedno ljeto, šest reprezentacija. Za savez poput našeg, imati toliko selekcija praktično istovremeno u pogonu je podvig, kao što je podvig što smo postali jedna od ne velikog broja država koje će u najvišem rangu (divizija A) imati sve četiri muške selekcije.

U fokusu su, naravno, seniori, mada direktor reprezentacije Igor Stojanović naglašava da se veliki posao pravi i u mlađim selekcijama, gdje se, strpljivo, grade generacije koje će naslijediti današnje asove koji su po deveti put izborili nastup na završnici Evropskog prvenstva.

Prvi u grupi

No, jasno je da će nam, u odnosu na kvalifikacione duele s Velikom Britanijom i Islandom, za završnicu EP-a 2015. biti potrebna jača igračka podloga.

- Otkaza igrača je bilo kako kod nas, tako i kod drugih, ali je najbitnije da su momci obavili posao na pravi način i bili prvi u grupi. Uostalom, i jednoj Španiji, Grčkoj, Turskoj... da odbijete petoricu bitnih igrača, imat će problema, a ne mi, čija je baza daleko skromnija.

46 utakmica odigralo je šest bh. selekcija ove godine

26 pobjeda je postignuto

20 poraza imali su naši timovi

No, kada se vrate Nihad Đedović, Jusuf Nurkić, Miroslav Todić, Dalibor Peršić, s naturaliziranim Amerikancem... sigurno nećemo biti autsajderi na EP-u. Zavisno od žrijeba, čak sam uvjeren da ćemo se boriti za drugi krug - kaže Stojanović.

U KSBiH nadaju se da će nas i na završnici voditi stručni štab iz kvalifikacija, na čelu s trofejnim crnogorskim stručnjakom Duškom Ivanovićem.

- Ivanović nije želio da odmah razgovaramo, ali što je najbitnije, postoji volja da se nastavi saradnja, nema nikakvih smetnji. Napravljen je iskorak, sigurno nismo imali jačeg trenera na klupi kad govorimo o rezultatima i biografiji. Kao direktor reprezentacije, učinit ću sve da Duško ostane selektor i na EP-u - kaže Stojanović te dodaje da se nisu vezali rokovima kad je u pitanju konačna odluka.

Uništena baza

Na međunarodnu scenu ove godine su izašle i ženske selekcije, juniorska (U-18) i U-20, koje su nastupile na prvenstvima divizije B.

- Iako nismo izborili viši rang, moramo biti zadovoljni, pravimo bazu koja je, praktično, bila uništena. Ne treba zanemariti da je naša Marica Gajić izabrana za najbolju igračicu EP-a do 20 godina i da pravimo temelje seniorske selekcije - rekao je Stojanović.

Država dala nula maraka

Najteži posao tek predstoji Košarkaškom savezu BiH, a to je sabiranje i plaćanje računa.

- Šest reprezentacija, po 40 dana priprema, približno 4.800 noćenja, pa računajte. Samo to je ogromna cifra, a gdje su još putovanja, treneri, oprema, suplementi... Pri tome nam je Vijeće ministara BiH, čija smo direktna nadležnost, dalo tačno nula maraka! Opravdavaju to time što nam nedostaje neki papir, ali ne znaju da nam kažu koji?

Bitno je reći da pričamo o iznosu koji je prošle godine od Vijeća ministara bio 70.000 KM, a što bi, recimo, moglo pokriti avionski put na Island i u Britaniju. Sve ostalo, pa ni to što je KSBiH jedan od samo devet saveza u Evropi koji imaju sve muške selekcije u najvišem rangu, diviziji A, državu ne zanima pa ispada da smo mi privatni savez ili savez neke druge zemlje - s gorčinom kaže Stojanović.

Kuper je i dalje opcija

Iako je zbog povrede propustio kvalifikacije, američki plej Di Džej Kuper (D. J. Cooper) ostaje kandidat za naturaliziranog igrača u bh. timu i na završnici EP-a.

- Nakon što smo vidjeli da zbog povrede ne možemo računati na Kupera, povukli smo iz procedure njegov zahtjev za dobivanje državljanstva. Znači, sve se vraća na početnu tačku, s tim da Kuper ostaje jedan od kandidata. Konačnu riječ dat će, naravno, stručni štab. Kako sada stvati stoje, vjerovatno ćemo se odlučiti za plejmejkera - kaže Stojanović.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.