KOŠARKA

Nevjerovatna sudbina Sergea Ibake: Od ratnog pakla do zvijezde furije!

Životna priča omiljenog igrača Španije

(N. K.)

8.9.2014

Prema životnoj priči jednog od najpopularnijih španskih košarkaša Sergea Ibake mogao bi se snimiti fantastičan film. Istog dana kad je Michael Jordan u finalu 1997. Utahu ubacio 37 poena i imao 13 skokova, u Kongu je izbio krvavi rat. Mali Serge imao je samo sedam godina.

Uskoro je nasilje na ulicama njihovog rodnog grada Brazavila, koji je tada bio u Zairu, postalo nepodnošljivo i porodica je morala da se preseli na sjever zemlje. Majka Amadou i otac Desire igrali su košarku, bili su čak reprezentativci.

- Po cijeli dan smo bili na terenu, ako bismo propustili samo jedan, osjećao sam se kao da mi nešto nedostaje - prisjeća se krilo Španije.

Novi udarac uslijedio je kad mu je umrla majka, a jedva da je bio krenuo u drugi razred osnovne škole. Kad je izgledalo da se životni vrtlog smiruje, po povratku u Brazavil Sergeov otac biva uhapšen jer se, igrom slučaja, u ratu našao na pogrešnoj strani.

Kad je Desire pušten na slobodu, njegov sin je već mnogo napredovao u košarci. Od vršnjaka se izdvajao po fantastičnim atletskim sposobnostima. Sve se u njegovom životu promijenilo kad je sa 17 godina uspeo da se domogne Francuske. Igrao je u nižerazrednim klubovima, uspio je da nauči španski i uskoro se obreo u drugoj španskoj ligi, piše Kurir.

Na jednom Reebok kampu zapazili su ga NBA skauti. To je bila ulaznica za veliku košarkašku scenu. Poslije dvije sezone u Manresi postao je član Oklahoma Thundersa. Serge danas teško može da se pomiri s činjenicom da njegova majka ne može da vidi šta je postigao, a izabrao je broj devet kako bi zahvalio ocu za sve što ga je naučio.

Odgovor na nove sankcije

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.