KOŠARKA

Niko mi u karijeri ništa nije poklonio

Nihad Đedović priprema se za desetu seniorsku sezonu

E. JESENKOVIĆ

8.9.2014

Proglasiti nekoga ko je u januaru proslavio 24. rođendan, za veterana, na prvi pogled zvuči besmisleno. No, Nihad Đedović, prema onome što je do sada prošao, definitivno spada u tu kategoriju.

Uostalom, činjenica da će mu predstojeća sezona biti već deseta seniorska, govori sve, posebno kada dodamo da je u tom periodu, između ostalih, nastupao za tri bivša prvaka Evrope (Bosna, Barcelona, Virtus Rim), a iza sebe ima i dva Eurobasketa!

Žestok rad

- Nisam ni ja znao za taj podatak dok mi niste skrenuli pažnju. Tačno je, ulazim u svoju desetu seniorsku sezonu, a tek sada je vrijeme da počnem pokazivati sve najbolje od sebe. To zvuči pomalo nestvarno, posebno kada se vratim na početke karijere, kada mi je, kao mladom igraču, vrijeme letjelo u sekundi.

Znate, kada ste tako mladi, a ja sam u prvom timu počeo trenirati kao 15-godišnjak, onda svaki trening, utakmica, donose nešto novo, sve ti je zanimljivo, posebno kad, kao što je sa mnom bio slučaj, igraš za vrhunske klubove i imaš enormnu želju da radiš - ističe bek njemačkog Bajerna na početku razgovora za "Dnevni avaz".

Poredeći današnje mlađe generacije s vremenom kada je on počinjao, kaže da je razlika "kao nebo i zemlja".

2007. godine debitirao za seniorsku reprezentaciju BiH

243 poena postigao u dresu BiH

32 nastupa za reprezentaciju u ciklusima za EP

2 EP-a igrao u karijeri (2011, 2013)

- Sa 15 godina imao sam i po četiri treninga dnevno sa seniorima i juniorima, a vikendom najmanje dvije utakmice. Slobodno vrijeme za mene nije postojalo. Imao sam sreću da mi se "potrefila" odlična generacija Bosne, ali moram reći da mi niko ništa nije poklonio, svaku sekundu na parketu zaslužio sam žestokim radom - ističe Đedović.

Bilo je dovoljno samo nekoliko seniorskih mečeva da Nihad "zapali" Evropu i u decembru 2006. doživi, kako kaže, scenu iz filmova.

- U jednom momentu na stolu sam imao tri papira sa ponudama tri velika španska i evropska kluba Đirone, Tau keramike i Barcelone. Izabrao sam Barcu, uvijek sam je favorizirao i nisam mnogo razmišljao - ističe Đedović, koji žali što, i pored toga što je s Kataloncima bio vezan dugogodišnjim ugovorom, nikada nije dobio pravu šansu u prvom timu.

Napredak u Rimu

Igrao je na posudbama u trećeligašu Kornelji, koju je uveo u viši rang, potom se kalio i u elitnoj španskoj ACB ligi, najjačoj u Evropi, ali za tada novog prvoligaša Obradoiro.

Najveći je iskorak, kaže, napravio u rimskom Virtusu, u koji je došao na inicijativu našeg legendarnog stručnjaka Bogdana Tanjevića, tada direktora Rimljana.

- Ostaje donekle razočaranje što nisam dobio šansu u Barceloni, ali na kraju krajeva, sama činjenica da sam bio član takvog kluba nije mala stvar. Što se tiče ostalih ekipa, u svakoj sam pokupio određeno iskustvo - ističe Nihad.

Tri mjeseca proveo je u turskom Galatasaraju, trebao je i ostati, ali mu splet okolnosti nije išao u prilog pa se, na koncu, i pored finansijski jačih ponuda, odlučio za njemačku Albu, izabravši "manje novca, ali više minuta".

Poslije te sezone, izabrao sam Bajern. To je klub s NBA organizacijom i vrhunskim trenerima kao što su Svetislav Pešić i Emir Mutapčić. Prošla seozna bila mi je najbolja u karijeri, a siguran da će nova biti još bolja - ističe Nihad.

Zbog teške povrede (prijelom šake), propustio je finiš prošle sezone i kvalifikacije, u kojima je naša reprezentacija krajem avgusta po deveti put izborila plasman na Evropsko prvenstvo. Sada je povreda sanirana, a Nihad je spreman i za predstojeću klupsku sezonu s Bajernom, a potom i za završnicu EP-a iduće godine u dresu BiH.

- Bio sam 100 posto uvjeren da ćemo i nekompletni proći kvalifikacije, što se obistinilo. Pomalo mi smeta što se uvijek pribojavamo malih ekipa, trebamo ići s ambicijom da se "tučemo" i s najboljima, bez kompleksa. Samo tako možemo ići naprijed i napokon se izboriti za taj drugi krug Eurobasketa - rekao je Đedović.

Lična karta

Ime i prezime: Nihad Đedović.

Datum i mjesto rođenja: 12. januar 1990. godine, Višegrad.

Pozicija: Bek/krilo.

Visina: 198 centimetara.

Klubovi: Bosna Sarajevo (2005/2007), Barcelona (2007/2012), Kornelja (Španija, posudba 2007-2009), Obradoiro (Španija, posudba 2009/2010), Virtus Rim (Italija, posudba 2010-2012), Galatasaraj (Turska 2012), Alba (Njemačka, 2012-2013), Bajern Minhen (od 2013.).

Odbio dvije NBA ponude

Da je Nihad prije dva mjeseca odlučio drugačije, danas bismo se hvalili podatkom da ćemo u narednoj sezoni imati čak trojicu košarkaša u najjačoj svjetskoj ligi, američkoj NBA (Mirza Teletović je u Bruklin netsima, Jusuf Nurkić u Denver nagetsima).

- Ne samo da sam na kraju prošle sezone imao ponude dva NBA kluba nego i nekoliko velikih euroligaških, za koje nisam mogao ni zamisliti da će me tražiti. Naravno, najzvučnije su bile one iz NBA, ali nisam mnogo razmišljao prije nego što sam ih odbio i ostao u Bajernu.

U Americi bih sigurno prvu sezonu ili dvije sjedio na klupi, a vjerujte da je igrač najzadovoljniji kad igra, čak ni veći novac koji bi dobio negdje drugo, nije presudan. I da za dvije sezone odem u NBA, neće biti kasno, imat ću tek 26 godina - kaže Đedović.

Svi hoće naš skalp

Košarkaši Bajerna djeluju kao sekcija moćnog fudbalskog kluba, čijim su stopama krenuli prošle sezone, osvojivši tiulu prvaka Njemačke.

- Sad će biti teže na domaćoj sceni, jer svi hoće da skinu skalp Bajernu. No, siguran sam da možemo odbraniti primat. Što se tiče Eurolige, prošle sezone smo izborili top 16 fazu, nadam se da to možemo ponoviti. Grupa je teška, ali smo pokazali da se možemo nositi sa svima, posebno na domaćem terenu. Izgradili smo prepoznatljiv stil s jakom odbranom i brzom trancizijom u napadu - ističe Đedović.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.