KOŠARKA

Krah najveće španske generacije: Igračima ovacije, selektoru uvrede

Nakon poraza od Francuske ostali bez medalje na domaćem terenu

(N. K.)

11.9.2014

Sve je bilo spremno za veliki odlazak u penziju velike generacije španskih košarkaša. Svjetsko prvenstvo, domaći teren, najjača Španija ikad i oslabljeni najveći suparnici.

Ipak, Španci su nakon poraza 52:65 u četvrtfinalu od Francuske ostali bez medalje te ih kao u fudbalu očekuje smjena generacija. Odlaze oni koji su Španiji donijeli jedina tri zlata, dva evropska i jedno svjetsko.

- Mislili smo da smo već izborili polufinale i vidite šta se dogodilo, bio je prvi komentar legende španske košarke Juana Carlosa Navarra.

- Ništa nam nije išlo, baš ništa. Ovo je za nas veliki neuspjeh. Francuzima svaka čast, igrali su pametno i bili su bolje pripremljeni, rekao je 34-godišnji Navarro, koji je uz vršnjaka Paua Gasola najzaslužniji za španske medalje posljednjih godina.

- Ne pamtim kada smo lošije odigrali. Nismo bili dorasli izazovu, imali smo velika očekivanja i zbog toga je ovaj poraz bolan. Je li ovo moj kraj? Ne znam. Volio bih igrati za svoju zemlju do 50. godine, ali..., rekao je Gasol.

Razočarani navijači su svoje idole ispratili ovacijama iz dvorane, a izvrijeđali su selektora Juana Antonija Orengu. "Orenga odlazi, Orenga odlazi", orilo se još za vrijeme utakmice, da bi ispred dvorane preraslo u skandiranje "Orenga, orangutane", prenosi Index.

- Žao mi je što smo razočarali navijače, ali ja sam sada najviše s*eban, komentar je španskog selektora na pitanje o ostavci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.