KOŠARKA

Bosna je izazov

Damir Zeljković na kormilu "Studenata"

E. JESENKOVIĆ

11.9.2014

Damir Zeljković novi je šef stručnog štaba Košarkaškog kluba Bosna. Mladi stručnjak prihvatio se klupe,na kojoj je, slobodno možemo reći, žrtvovan u aprilu 2011., kada je, nakon ostavke Dejana Parežanina, gurnut u ulogu prvog trenera ekipe koja je već strelovito padala ka dnu.

Više od tri godine poslije, Zeljković je ponovo na kormilu "Studenata" i ponovo u nezavidnoj situaciji, ali bi ovog puta, ako ništa drugo, trebao imati mnogo veću podršku Upravnog odbora nego što je tada bio slučaj.

Poznaje stanje

- Poznajem stanje u klubu, kao i igrački kadar, jer sam prošle sezone vodio mladi tim Bosnu Royal u A-2 ligi. Svi smo svjesni toga da je Bosna u nezavidnoj situaciji, međutim, ovo je izazov, da pokušamo krenuti naprijed.

Evidentno je da su se u klubu odlučili za domaće rješenje i mladog trenera. Sada je na nama da zasučemo rukave i učinimo sve što je u našoj moći da promijenimo neke stvari - kaže Zeljković.

Prema njegovim riječima, s upravom se dogovorio da ekipu vodi na Memorijalu "Mirza Delibašić", a da se poslije turnira definiraju detalji saradnje za predstojeću sezonu.

Test za igrače

- Situacija je delikatna, većina igrača duže nije bila u pogonu, okupili smo se tek u ponedjeljak, ali smatram da ćemo se, u skladu s našim, objektivno skromnim mogućnostima, ipak časno i pošteno predstaviti na turniru u čast našeg velikana - kaže Zeljković.

Igrački kadar miks je prvotimaca iz prošle sezone, potom nekolicine iskusnijih pojačanja, kao i igrača koji se tek trebaju nametnuti.

- Došli su nam Slovenac Jan Močnik, kao i Mujo Tuljković i Krsto Bjelica. Tu su i neki mlađi igrači za koje će turnir biti svojevrsna proba da se pokažu i eventualno ostanu u ekipi - rekao je Zeljković.

Bio i selektor

Zeljković je rođen prije 33 godine u Sarajevu, ali je iza njega već devet profesionalnih trenerskih sezona. Bio je selektor kadetske reprezentacije BiH koja je 2011. osvojila treće mjesto na Evropskom prvenstvu divizije B u Makedoniji, ali su tada, za razliku od danas, samo dvije selekcije išle u A-diviziju.

Najvišeg ranga ipak se domogao ove godine, kada je, kao asistent selektora Alena Abaza, učestvovao u plasmanu naše U-20 selekcije u diviziju A. Na klupskom planu, radio je u Slaviji te u Bosni kao pomoćni i glavni trener.

Raspored turnira

Polufinalni mečevi Memorijala "Mirza Delibašić" na rasporedu su 13. septembra, a sastajju se Bosna - Turk telekom Ankara (17.30 sati) i Cibona - Partizan (20). Dan poslije na rasporedu su susreti za treće (17) i prvo mjesto (19.15).

Turnir će se igrati u dvorani Skenderija.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.