KOŠARKA

Na pomolu dogovor s Nikolom Vučurovićem

Adnan Jašarević o stanju u KK Bosna

E. JESENKOVIĆ

12.9.2014

No, zajedno sa saradnicima u Upravnom odboru, koji je u aprilu, vjerovatno u najtežoj situaciji u klupskoj historiji, preuzeo KK Bosna, čini sve ne bi li "Studenti" vratili povjerenje navijača, igrača, trenera, sponzora..

Svjesni problema

- Svjesni smo negativnosti koje su se vezale za klub, ali vjerujemo da se trend mijenja i da kod relevantnih institucija više nećemo biti marginalizirani, jer je Bosna ipak jedini muški klub koji nam je donio titulu prvaka Evrope u košarci.

Predstojeći Memorijalni turnir "Mirza Delibašić" bit će prvi pokazatelj da Bosna i može i mora bolje - kaže Jašarević te dodaje da su prema igračima izmirene obaveze iz prošle sezone.

No, on ne spori da je budućnost kluba i pored svih ohrabrujućih znakova i dalje upitna, odnosno da je u rukama onih prema kojima postoje godinama nagomilavana dugovanja.

Zabrana transfera

To se, prije svih, odnosi na crnogorskog košarkaša Nikolu Vučurovića, kojem se, presudom Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), još od maja 2011. duguje približno 100.000 eura. Dok se to ne riješi, a to niko do sada nije pokušao ozbiljnije učiniti, Bosna ne može registrirati igrače iz inozemstva.

- S Vučurovićem smo stupili u kontakt, mislim da nismo daleko od dogovora. Naravno, kontaktirat ćemo i sa svima drugima prema kojima postoje obaveze, ponudit ćemo im ono što je u našoj moći - kaže Jašarević.

Na pitanje šta će se desiti ne bude li dogovora, Jašarević je sasvim jasan:

- Neće biti druge nego predložiti gašenje kluba, pogotovo ako se ne dogovorimo s Vučurovićem, od kojeg nam, praktično, ovisi pitanje igračkog kadra! Dobro je poznato da je KK Bosna blokiran i iluzorno je očekivati da smo mi u stanju dati kompletan novac koji potražuju.

No, imamo dobru volju da sa svima otvoreno razgovaramo i da pronađemo modus prema kojem bismo im izmirili dio obaveza u budućem periodu.

Dodajmo da Memorijal "Mirza Delibašić", deseti po redu, u koji je uložena enormna energija ljudi iz kluba, kao i prijatelja i sponzora, između ostalih i kompanije "Akova", počinje sutra, a Bosna se sastaje s turskim Turk telekomom.

Cijena dnevne ulaznice za obje utakmice je 10 KM.

Gotova revizija

Revizor kojeg je Bosna angažirala, završio je posao i njegov izvještaj uskoro bi trebao biti u rukama klupskih čelnika te dati preciznu sliku kada je u pitanju finansijsko stanje u klubu.

Nagađa se o milionima maraka dugovanja, blokiranim računima, a sam nam je Jašarević nedavno potvrdio da postoje i krivične prijave protiv bivših čelnika.

- Izvještaj ćemo analizirati, a potom transparentno prezentirati - kaže Jašarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.