KOŠARKA

FIBA ne da Bosanki da igra košarku pod hidžabom

Sarajka Indira Kaljo na prekretnici karijere

H. K.

14.9.2014

Od terena Kalifornije do profesionalne karijere u Evropi, američka košarkašica bosanskohercegovačkih korijena Indira Kaljo (26) nalazi se na prekretnici karijere.

Rođena Sarajka i srednjoškolska zvijezda Van Najsa nagrađivana je igračica Univerziteta Tulejn i profesionalna igračica u Irskoj. Izabrala je sport kao vodilju u životu, ali je naišla na skoro nepremostivu prepreku.

Odgojena u porodici u kojoj se prakticira islam, nije nosila hidžab do ove godine, ali kada se na to odlučila, pred njom se ispriječilo pravilo Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), koje zabranjuje nošenje bilo kakvog pokrivala za glavu tokom utakmice.

indira-kaljo-03

Sport kao vodilja

U međuvremenu, Kaljo je nosila hidžab na ljetnim Igrama u Oksnardu u Kaliforniji, koje nisu pod FIBA-om, i osvojila titulu sa svojim timom.

- Mislim da ne bih trebala biti dovedena u situaciju da se opredjeljujem između vjere i sporta. Pri tome ne mislim samo na sebe nego na sve igrače širom svijeta. Mislim da je tu riječ o elementarnom nepoštovanju - izjavila je Kaljo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.