KOŠARKA

Indira Kaljo će moći igrati s hidžabom

FIBA zbog Bosanke promijenila pravila

H. KLAČAR

18.9.2014

Bosanka Indira Kaljo (26) moći će na košarkaškim utakmicama igrati s hidžabom. Rođena Sarajka i srednjoškolska zvijezda Van Najsa, nagrađivana igračica Univerziteta Tulejn, uspjela je svoju inicijativu pretvoriti u pobjedu i uvjeriti Glavni odbor Svjetske košarkaške federacije (FIBA) da izglasa i dozvoli igračicama i igračima da nastupaju noseći vjerska obilježja turbane i hidžabe.

Testna faza

Odluka će važiti dvije godine u nekoj vrsti testne faze, a velike su šanse da obuhvati i period poslije.

- Nošenje hidžaba i turbana bit će dozvoljeno na nacionalnom i internacionalnom nivou, bez ikakvih restrikcija, osim ako ne predstavljaju prijetnju za druge igrače na terenu – navodi se u saopćenju FIBA-e.

Sretni završetak priče Kaljo je podijelila na svom profilu na Facebooku sa prijateljima i svima onima koji su je podržavali u jednogodišnjoj borbi da radi i živi od košarke.

- Hvala svima koji su podržali kampanju. FIBA je napravila ogroman korak da pruži priliku svim igračima širom svijeta da predstavljaju svoju zemlju i igraju profesionalnu košarku. Sretna sam i zahvalna, ne dozvolite preprekama na putu da vas zaustave - napisala je Kaljo.

Ljepše stvari

U razgovoru za "Avaz" Kaljo, koja trenutno živi u Njujorku, gdje održava formu da bi spremna dočekala angažman u novom klubu, kazala je da je prije svega zahvalna Bogu i porodici.

- Veliku zahvalnost dugujem američkom Vijeću muslimana, koje je bilo uz mene u ovoj borbi. Sada predstoje ljepše stvari, održavanje forme i novog kluba, gdje ću moći pokazati ljudima u čemu sam najbolja i u čemu istinski uživam - kazala je Kaljo za "Avaz".

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.