KOŠARKA

BiH u trećem šeširu, nećemo u Njemačku

Određene jakosne skupine za EP 2015.

Autor:V. B.

29.9.2014

Evropski ogranak Svjetske košarkaške federacije (FIBA Europe) odredio je  šest jakosnih grupa za EP 2015. Naša se selekcija, koja je plasman na EP izborila pobjedama nad Velikom Britanijom i Islandom, nalazi u grupi 3, zajedno s Grčkom, Latvijom i Turskom. Nositelji su Hrvatska, Španija, Litva i Francuska.

Četiri zemlje-domaćini Eurobasketa- Francuska, Njemačka, Hrvatska i Latvija, dobili su mogućnost da izaberu po jednu selekciju koju žele za svoju grupu.

15. oktobra obavit će se žrijeb grupa za EP

Tako su Francuzi odabrali Fince, Hrvati komšije Slovence, Latvija, također, komšije Litvance, a Njemačka Tursku. Očito su pri izboru, osim želje da se dobije što lakši rival, prevagnule i želje da dvorane budu što popunjenije.

Kako je iz naše grupe već kaparisana Turska, to znači da ne možemo igrati u Njemačkoj, ali možemo s Hrvatima i Slovencima. U „jugoslovensku" bi grupu mogla upasti i Makedonija iz četvrtog šešira, što i ne bi bilo loše. Žrijeb grupa obavit će se 15.oktobra.

Sastav jakosnih grupa: 1. Hrvatska, Francuska, Litva, Španija; 2. Srbija, Slovenija, Ukrajina, Finska; 3. Grčka, Latvija, Bosna i Hercegovina, Turska; 4. Italija, Poljska, Belgija, Makedonija; 5. Njemačka, Izrael, Češka, Gruzija; 6. Rusija, Holandija, Island i Estonija.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.