KOŠARKA

Mirza Teletović i Jusuf Nurkić brane čast naše košarke

Bosanci i Hercegovci u najjačoj svjetskoj ligi

Autor:H. KLAČAR

6.10.2014

Za nešto više od tri sedmice (28. oktobar) počinje nova sezona NBA lige u kojoj ćemo prvi put imati dvojicu bosanskohercegovačkih reprezentativaca, Mirzu Teletovića i Jusufa Nurkića.

Naš najbolji košarkaš i kapiten nacionalnog tima Mirza Teletović među američke profesionalce stigao je s reputacijom ponajbolje evropske "četvorke" (krilni centar) i zvijezde španske ACB lige, po mnogima druge najjače na svijetu. Ispred je, naravno, samo NBA.

Više prostora

Predstojeća sezona u Bruklin netsima, u kojima nosi dres s brojem 33, 29-godišnjem Jablaničaninu (206 centimetara) bit će treća u NBA ligi i posljednja po ugovoru s njujorškim "Mrežicama".

Prema svim pokazateljima, Mirza bi trebao dobiti još veći prostor u igri, što zbog svojih šuterskih mogućnosti, što zbog činjenice da će njegov konkurent, veteran Kevin Garnet (Garnett), sve više odmarati na klupu.

Nurkić (20, 213) je, pak, naš najperspektivniji mladi igrač. Košarkom se počeo baviti tek u tinejdžerskim godinama i u munjevitom usponu, preko slovenskog Heliosa i prvaka hrvatske Cedevite, domogao se najjače košarkaške lige svijeta.

nurkic-nagetsi-draft45

Nurkić: Sprema se za debi u Nagetsima  

Nakon izbora na ovogodišnjem draftu (16. "pik" prve runde) Jusuf je stigao u redove Denver nagetsa, gdje će se pokušati izboriti za bolji status nego što mu je prognoziran, a to je treći centar, iza Džavala Mekgija (JaVale McGee) i Rusa Timofeja Mozgova (Timofey).

Gledajući širu sliku, u novoj ćemo NBA sezoni vidjeti još dvojicu rođenih Bosanaca i Hercegovaca. Centar iz Doboja Ognjen Kuzmić (24, 216) relativno se kasno probio na košarkaškoj sceni, ali to mu nije bila prepreka da se domogne NBA ugovora s Golden stejt voriorsima.

Njegov neobični sportski put vodio ga je od Finske, preko zeničkog Čelika do španske Unikahe i, od prošle sezone, "Ratnika" iz Oklenda koji su ga poslali u Razvojnu NBA ligu (NBDL), a upitno je koliko će prostora za igru dobiti u novom šampionatu.

Mostarac Bojan Bogdanović (25, 203) novi je saigrač Teletovića u "Mrežicama" koji od njega imaju velika očekivanja. Kuzmić, iako se odlučio za Srbiju, do sada nije igrao niti za jednu reprezentaciju, dok je Bogdanović već godinama najbolji igrač Hrvatske.

Bavčić draftovan

Bilo je i drugih košarkaša rođenih u BiH koji su igrali u NBA, ali, nažalost, nikada za rodnu zemlju. Neki od njih, Vladimir Radmanović, Predrag Danilović... napravili su solidne karijere u Americi.

Jedni od rijetkih koje smo uspjeli vratiti pod naše okrilje bio je rođeni Trebinjac Aleksandar Radojević te Ratko Varda (Bosanska Gradiška). Radojevića su 1999. godine čak kao 12. "pik" prve runde izabrali Toronto reptorsi, no status centarske nade, pod teretom velikih očekivanja i povreda, nikad nije opravdao.

radojevic-svitni1-jpg

Radojević: Bio velika nada Reptorsa 

U NBA je između 1999. i 2005. sakupio samo 15 nastupa za Toronto i Jutu džez. Za našu reprezentaciju igrao je na Evropskom prvenstvu 2005. godine. Varda u dvije sezone u Detroit pistonsima i Vašington vizardsima uspio je sakupiti samo jedan NBA nastup. U dresu BiH je igrao između 2009. i 2011. godine.

varda-eze-prokom-himki1

Varda: Pistonsi i Vizardsi 

Od naših reprezentativaca, draftovan je još bivši kapiten Bosne Edin Bavčić (56. izbor 2006. godine Toronto reptorsa), kao i Sarajlija Damir Markota (59. izbor 2006., San Antonio sparsi) te Mostarci Stanko Barać (39. izbor 2007., Majami hit), Josip Sesar (47. izbor 2000., Sijetl supersoniksi) i Zoran Planinić (22. izbor 2003., Netsi), koji su igrali za Hrvatsku.

Dragići vode Sanse

Od igrača s prostora bivše Jugoslavije u NBA najbolje kotira ljevoruki slovenski Goran Dragić (također vodi porijeklo iz BiH), koji se izborio za lidersku ulogu u Feniks sansima. Goranu se sada priključio u Sansima i njegov brat Zoran. Crnogorski centri Nikola Peković i Nikola Vučević nezamjenjivi su u svojim klubovima.

Peković ima petogodišnji ugovor s Minesotom timbervolfsima vrijedan čak 68 miliona dolara, a Nikola Vučević, sin bivšeg košarkaša sarajevske Bosne Bore Vučevića, jedan je od najboljih igrača Orlando medžika.

Govedarica je bio prvi

Čak i prvi košarkaš s ovih prostora koji je igrao u NBA porijeklom je iz naše države. Riječ je o Bati Govedarici, koji je rođen u Čikagu 17. aprila 1928. godine, ali porijeklo vodi iz Hercegovine, tačnije iz sela Avtovci.

Govedaricu, koji je igrao na poziciji pleja, su draftovali Sirakjuz našnelsi 1951. godine kao 24. "pik". U svojoj jedinoj NBA sezoni odigrao je 23 utakmice postigavši 75 poena, 18 skokova i 24 asistencije. Govedarica je preminuo 2006. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.