KOŠARKA

Nurkić stavio na muke i stručni štab Nuggetsa

Naš košarkaš za 14 minuta ubacio 15 poena

(E. J.)

15.10.2014

Jusuf Nurkić odigrao je svoju najefikasniju utakmicu od dolaska u NBA ligu.

Dvadesetogodišnji bosanskohercegovački centar koji je, uprkos limitiranoj minutaži (21 minuta), nakon tri susreta bio prvi skakač NBA predsezone s tačno 12 skokova u prosjeku, protiv Čikago bulsa se "razmahao" i u napadu.

Odlični potezi

Za samo 14 minuta (parket napustio zbog šest ličnih grešaka) Nurkić je nanizao sjajnih 15 poena, pogodivši sedam od devet lopti iz igre te jedno slobodno bacanje. Izvrsnom šuterskom učinku naš košarkaš dodao je tri skoka i asistenciju u porazu od Bulsa (90:110), trećem u četiri pripremna meča ekipe iz Kolorada.

- Najsvjetlija tačka utakmice? Bez dileme, Jusuf Nurkić. Uglavnom ga je čuvao Tadž Gibson (Taj), a Nurkić je meč završio sa 15 poena, šutiravši 9/7. Bio je veoma efikasan i izveo je nekoliko odličnih poteza u reketu koja do sada nije pokazivao u NBA ligi.

13

Poznati američki portal ESPN pred početak sezone napravio je rejting-listu igrača svih NBA klubova.

Prema njihovim procjenama, Nurkić je rangiran na 13. mjesto u Nagetsima, no nastavi li s ovako dobrim igrama, lista će uskoro biti korigirana. Njegovi su konkurenti na centarskoj poziciji svrstani na peto (Mekgi), odnosno šesto mjesto (Mozgov).

Izuzimajući lične greške, pokazao se u izvanrednom svjetlu. S ovakvim igrama u predsezoni Nurkić se nameće i za određenu minutažu i u samom šampionatu. Bit će zanimljivo vidjeti kako će postupiti Nagetsi - pišu lokalni mediji iz Denvera nakon sjajnog Jusufovog izdanja protiv "Bikova".

Podsjetimo, Nurkiću je prema svim prognozama namijenjena uloga trećeg centra, iza Džavala Mekgija (JaVale McGee) i Timofeja Mozgova (Timofey).

Na redu Voriorsi

Međutim, nakon impresivnih pripremnih nastupa, pitanje je šta će uraditi trener Brajan Šou (Brian Shaw), posebno što se Mekgi tek vraća nakon teške povrede zbog koje je u prošloj sezoni sakupio samo pet nastupa, a posljednji je imao još u novembru 2013. godine (u predsezoni još nije igrao).

Nagetsi će do kraja pripremnog perioda odigrati još četiri utakmice, a rivali će im između 16. i 24. oktobra biti Golden stejt voriorsi (dva puta), Los Anđeles klipersi i Portland trejl blejzersi. Sezonu će otvoriti 29. oktobra protiv Denver nagetsa.

Teletović danas ponovo protiv "Kraljeva"

Kapiten naše košarkaške reprezentacije Mirza Teletović danas će ponovo na parket u Kini (13 sati) u okviru NBA turneje na kojoj je uz njegove Bruklin netse i ekipa Sakramento kingsa.

Teletović je u prvom meču između dva kluba, prije četiri dana, ubacio deset poena uz osam skokova za 26 minuta u pobjedi "Mrežica" nad "Kraljevima" (97:95).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.