KOŠARKA

Cedevita u BiH traga za novim Nurkićem

Matej Mamić boravio u Tuzli

E. JESENKOVIĆ

16.10.2014

Vijest da je sportski direktor jednog euroligaša boravio u Bosni i Hercegovini procijenivši da se u jednoj domaćoj školi košarke kriju talenti koji bi mogli biti zanimljivi klubu takvog rejtinga, definitivno se ne smije zanemariti.

Zbog toga smo kontaktirali nekada poznatog igrača, bivšeg reprezentativca Hrvatske Mateja Mamića, koji je u ulozi sportskog direktora zagrebačke Cedevite posjetio Tuzlu i tamošnju školu košarke ABC Basket.

Vrijedan podrške

- Preko Jusufa Nurkića imamo kontakte sa ABC Basketom i trenerom Ozrenom Seleskovićem. Svidjela nam se energija koju Ozren ima, uspio je osmisliti program koji je vrijedan podrške. Još nismo dogovorili suradnju, no sve ide prema tome - ističe Mamić i dodaje da je svjestan kakvi talenti dolaze s tog područja te da od saradnje koristi mogu imati sve strane.

- Mladim igračima možemo dati sve ono što im treba, sve je savršeno riješeno, u šali kažem da im jedino ne možemo zamijeniti mame - ističe Mamić.

U Cedeviti, koja je prošle sezone osvojila naslov prvaka Hrvatske i viceprvaka Jadranske lige, definitivno ne bi imali ništa protiv da u BiH pronađu "novog Jusufa Nurkića".

Prate Jusufa

- Presretan sam pričom u vezi s Jusufom i kako on igra u NBA predsezoni. Nurkiću smo uspjeli usaditi određene elemente i afirmirati ga kao igrača. Pratimo ga i dalje. Tokom boravka u BiH posjetio sam njegovog oca u Živinicama. Obje strane su zadovoljne, što je dimenzija više, a na koncu to je jedino i ispravno - kaže Mamić.

Sada je od bh. košarkaša u Cedeviti Nemanja Gordić. Prije njega tu su bili i Ivan Opačak, Bariša Krasić...

- Svaki dobar igrač nam je interesantan, posebno iz regiona. Prisutni smo u svim zemljama, na nama je da svakom talentu pružimo šansu. Tu nemamo pravo na grešku - izjavio je Mamić.

Reprezentacija je stvar izbora svakog igrača

Odlazak svakog mladog bh. igrača u inozemni klub budi i strah da bi to moglo značiti i njegov gubitak kad je u pitanju matična reprezentacija. No, Mamić kaže da u slučaju Cedevite takva bojazan ne postoji.

- Ma, to kod nas nikad nije bilo upitno, svaki igrač koji bi, eventualno, došao kod nas igrat će za reprezentaciju koju osjeća kao svoju. To je njegova stvar - kaže Mamić i dodaje da mu nije poznato da bi na probu u Cedevitu narednog mjeseca trebala doći čak petorica kadeta iz jednog bh. kluba.

Danas protiv Unikahe

Cedevita nije imala idealan start u Jadranskoj ABA ligi (omjer od 1-2), a već danas je očekuje prvo kolo Eurolige, kada će u Zagrebu gostovati španska Unikaha (19 sati).

- Nisam nervozan, vrlo brzo ćemo se vratiti tamo gdje nam je mjesto. Do sada smo morali igrati bez prvog pleja Rona Lenija Ukića, a zbog bolesti nije bilo ni trenera Jasmina Repeše. Kad je u pitanju Euroliga, svjesno smo podmladili ekipu, pravimo tim za budućnost, ali imamo obavezu da se predstavimo u najboljem svjetlu - kaže Mamić.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.