KOŠARKA

Teletović: Želimo postati NBA prvaci

Uoči treće sezone u najjačoj svjetskoj ligi

E. JESENKOVIĆ

20.10.2014

Mirza Teletović sprema se za svoju treću NBA sezonu u kojoj svi očekujemo da će nastaviti uspon iz prošle te definitivno učvrstiti status respektabilnog, vrhunskog igrača čak u najjačoj svjetskoj ligi.

Kapiten naše košarkaške reprezentacije imao je nekoliko odličnih predsezonskih nastupa (šampionat počinje 28. oktobra), a zanimljivo je da je će i treću sezonu među američkim profesionalcima naš krilni centar i sjajni šuter početi s novim trenerom na klupi.

Veća minutaža

Nakon Ejverija Džonsona (Avery Johnson) i Džejsona Kida (Jason Kidd), kormilo Bruklin netsa preuzeo je trenerski veteran Lajonel Holins (Lionel Hollins, 61).

- Stvarno mi se ne da s jednim trenerom da provedem više od jedne sezone. U Evropi je, što se toga tiče, bilo puno stabilnije. Recimo, s Duškom Ivanovićem sam godinama sarađivao u Španiji i upoznao njegov način rada, što mi je jako koristilo.

Međutim, ovdje u NBA, kako se sve odvija brže, tako se, izgleda, brže mijenjaju i treneri. Sasvim dobro sam funkcionirao sa Džejsonom Kidom (Jason Kidd), ali se nadam da će biti još bolje s Holinsom - kaže naš reprezentativac na početku ekskluzivnog razgovora za "Dnevni avaz".

Najskuplja ekipa

Kakve su impresije o novom treneru, šta je unio novo u igru Netsa, posebno Vašu?

- Na svakom treningu se vidi Holinsovo iskustvo, predsezonske utakmice su potvrdile da ekipa ima potencijal, a čini mi se da smo sada i stabilniji, malo drugačije radimo. I Holins i mi znamo šta hoćemo. Što se tiče mog statusa, zadovoljan sam.

Uvjeren sam da ću imati mnogo veću minutažu nego u prethodne dvije sezone. Također, ranije nije bilo uigranih akcija za mene, ovaj put je Holins postavio nekoliko napada u kojima ću imati bitnu ulogu, što znači da ću imati i više prostora i veću odgovornost.

125 utakmica u dvije NBA sezone odigrao je Teletović

15,2 minuta igrao je po meču

6,5 poena imao je u prosjeku

34 koša Mirzin je rekord karijere

Recimo da sam u prve dvije NBA sezone pokazao potencijal da mogu igrati u NBA, a sada to želim i potvrditi. To mi je veliki motiv.

Netse već godinama prati epitet najskuplje NBA ekipe, što automatski donosi i rezultatski pritisak. Predstavlja li to opterećenje i za vas igrače?

- Sigurno se ne ponašamo kao najskuplja ekipa, ali, s druge strane, svi rivali nas gledaju na takav način i maksimalno igraju protiv nas. Još ne osjećamo takvu vrstu pritiska, s tim da smo svjesni da imamo vrhunske igrače i želimo dogurati što dalje, ako je moguće i do finala te osvojiti šampionski prsten. Zbog toga smo u Bruklinu i to je ono što vlasnik kluba očekuje.

Pirs otišao

Šta možemo očekivati od Bruklina? Prošle ste sezone zapeli u polufinalu konferencije, vjerujete li da možete napraviti barem korak više?

- Cilj je svake godine pomaknuti granicu. Ovaj put želimo do kraja, kao što sam rekao, cilj je napokon domoći se prstena. Sve zavisi od toga kako se uđe u sezonu, a ovakav Bruklin definitivno može otići do kraja.

Prošle sezone Netse je izbacio Majami, koji odlaskom Lebrona Džejmsa (LeBron James) više nije tako dominantan. Kako gledate na ostale konkurente na Istoku, posebno Klivlend sa Džejmsom?

- U NBA ne možeš gledati ekipu samo kroz jednog igrača. Klivlend je, naravno, mnogo jači sa Džejmsom, ali Majami bez njega može puno napraviti. U krugu favorita sigurno je još nekoliko ekipa, ali ne obaziremo se puno na rivale, najbitnije je da mi budemo što bolje posloženi.

I Netsi su mijenjali sastav, nema nekolicine igrača, od kojih je svakako najbitniji Pol Pirs (Paul Pierce)?

- Neće biti jednostavno nadoknaditi odlazak Pirsa, jednog od najboljih igrača svih vremena, ali Bruklin ima jak roster. Ko god bude dobio priliku, mislim da će odgovoriti zadacima na najbolji način. Meni, konkretno, otvorit će se više prostora na pozicijama "tri" i "četiri". To za sada dobro funkcionira.

Ove ćete sezone biti pod posebnom prismotrom NBA klubova, jer ulazite u posljednju godinu ugovora s Netsima. Postoje li već nagovještaji da bi Vam Netsi mogli ponuditi produženje saradnje, razmišljate li i Vi o tome?

- Jeste, posljednja je godina, ali želim je odigrati bez pritiska, fokusirati se isključivo na parket, pogotovo što je NBA liga takva da nikad ne znaš šta se može desiti. Kada dođe vrijeme, razmišljat ću o novom ugovoru, odnosno razmotriti sve opcije i kad su Bruklin i ostale ekipe u pitanju.

"Stopiti" se s loptom

Pretpostavljam da ste, kao i uvijek pred sezonu, radili individualno. Na čemu je bio fokus?

- Imam neki svoj ustaljeni ritual rada, a ovaj put želio sam se navići na novu loptu. Bitno je za šutera da se "stopi" s loptom, pogotovo što sam s reprezentacijom igrao kvalifikacije za Eurobasket, a evropske lopte su drugačije od ovih u NBA.

Američka reprezentacija je nedavno na Svjetskom prvenstvu u Španiji upravo zbog toga imala slabe postotke šuta, često su im lopte bježale iz ruku dok se nisu navikli.

Podrška Bogdanoviću

Društvo će Vam u ekipi od nove sezone praviti još jedan Hercegovac, reprezentativac Hrvatske Bojan Bogdanović. Pretpostavljamo da ste mu od velike pomoći?

- Bojanu pomažem da se adaptira što je brže moguće, a i meni je drago da mogu s nekim u ekipi razgovarati na našem jeziku. Znam koliko je to bitno, ja sam, recimo, tek u svojoj drugoj predsezoni imao kraj sebe Marka Jarića, koji je imao veliko NBA iskustvo i čiji su mi savjeti itekako koristili. Bojan je vrhunski igrač i vjerujem da će dobiti šansu da pokaže kvalitet.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.