KOŠARKA

TV ugovor koje će srušiti ligu?

Na pomolu novi sukob vlasnika i igrača

(E. J.)

20.10.2014

Monstruozni ugovor o prodaji TV prava, koji će NBA ligi gotovo utrostručiti prihode u odnosu na aktuelni (s dosadašnjih 940 miliona od sezone 2016./2017. zarada od TV prava će skočiti na 2,66 milijardi), mogao bi izazvati potpuni haos u najjačem svjetskom košarkaškom takmičenju!

Igrači su već najavili da će, u skladu s novim TV ugovorom, tražiti srazmjeran rast plaća i drugih beneficija, dok su vlasnici odgovorili da će možda i biti povećanja, ali daleko od onog što igrači očekuju.

Obustava rada

Kad se na to dodaju reakcije nekih od vodećih igračkih NBA zvijezda, poput Lebrona Džejmsa (LeBron James) i Kobija Brajanta (Kobe Bryant), dobije se trasiran teren za novu obustavu rada ("locokut"), koja je ligu potresla posljednji put prije tri godine.

24 milijarde dolara vrijedan je novi osmogodišnji TV ugovor koji će na snagu stupiti 2016. godine.

- Veoma je lako vidjeti koliko zarađuju elitni igrači, ali ne gledamo koliko su plaćeni vlasnici i koliko novca uzimaju preko igračkih leđa. Sada imate i TV ugovor koji će donijeti milijarde dolara više od ranijeg, ali sam siguran da će nas ponovo pokušati "zaključati" i smanjiti budžet za igrače - rekao je Brajant i najavio žestoku borbu za svaki dolar.

- Biznis je biznis i moraš se boriti za ono što je tvoja tržišna vrijednost - izjavio je lider Los Anđeles lejkersa, inače najplaćeniji igrač lige sa 23,5 miliona dolara u novoj sezoni.

Skraćena sezona

Aktuelni kolektivni ugovor, kojim su regulirana prava i obaveze vlasnika i igrača, potpisan je u decembru 2011. godine, nakon "lockouta", četvrtog u NBA historiji, koji je trajao od 1. jula do 8. decembra, i tokom kojeg su igračima bile zabranjene bilo kakve aktivnosti vezane za NBA ligu.

Regularna sezona, koja je trebala početi u novembru, zbog toga je skraćena sa 82 na 66 utakmica.

Sličan scenarij već se najavljuje za 2017., kada aktuelni kolektivni NBA ugovor može biti prekinut i kada bi, prema svemu sudeći, mogla uslijediti još jedna žestoka borba u kojoj će ulog biti milijarde dolara.

Nisu zadovoljni

Igrači su u prethodnim pregovorima sa vlasnicima klubova pristali da njihov udio u raspodjeli prihoda lige sa 57 padne na 51 procenat.

Direktorica njihovog udruženja Mišel Roberts (Michele) najavila da ovaj put takvu grešku neće ponoviti i da će, zbog ogromnog rasta prihoda lige, iskoristiti opciju da 2017. raskinu Kolektivni ugovor i počnu pregovore o novom.

- Jasno mi je zašto igrači nisu zadovoljni, to je mnogo novca i mi se pripremamo da izađemo iz ugovora - izjavila je Roberts.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.