KOŠARKA

Bosna deset godina poslovala nezakonito!

Revizorski izvještaj zbog kojeg je prvak Evrope došao na rub propasti

E. JESENKOVIĆ

23.10.2014

Godine pobjeda, ali i obmane. Htjeli ne htjeli, takvim riječima moramo nazvati desetogodišnji period u kojem je Košarkaški klub Bosna upisao mnoge sportske uspjehe, ali i trpio silne udarce van parketa, pogotovo one finansijske koji su, na koncu, i primorali aktuelni Upravni odbor da, uz odobrenje Skupštine, pribjegne jedinom mogućem rješenju, a da nije gašenje kluba!

Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji znači da će evropski prvak nastaviti egzistirati kao Bosna Royal, odnosno Royalu, dosadašnjem članu A-1 lige u kojem su se kalili mladi igrači "Studenata" (klub vodi Almir Bradić, bivši igrač mlađih kategorija "Studenata"), prepustiti pravo korištenje imena i grba KK Bosna, a koji će, zauzvrat, višak godišnjih prihoda uplaćivati na račun KK Bosna s ciljem da se u dogledno vrijeme klub digne na noge.

Višak rashoda

Jednostavnije rečeno, Bosna finansijski neće postojati dok se (i ako) stvari ne poslože, ali igrački postoji, Bosnin brend sporazumom s Royalom nastavlja egzistirati sa svom njenom tradicijom, a, izvjesno je, i ljudima koji će biti uključeni u rad Bosne Royal.

kkbosna

Skupština nije dozvolila gašenje kluba

A zašto je nekadašnji evropski gigant pao na koljena i samo su ga milimetri dijelili (a možda još i dijele) od potpune propasti, otkriva revizorski izvještaj čije detalje "Dnevni avaz" ekskluzivno objavljuje.

Između ostalog, utvrđeno je da niti u jednoj od deset godina obuhvaćenih revizijom, odnosno od januara 2004. do decembra 2013., KK Bosna nije poslovao u skladu za zakonom, a što je konačno u aprilu ove godine prekinuo, i očito mnogima stao na žulj (dovoljno je bilo vidjeti reakcije nekolicine članova Skupštine kojima nije smetalo kad su se krčmili milioni, ali jeste kad je neko napokon rekao istinu da tako dalje ne može) novi Upravni odbor s Adnanom Jašarevićem na čelu!

- Prema našem mišljenju, finansijska pozicija Udruženja (Udruženje Košarkaški klub Bosna, op. a.) nije predstavljena objektivno i realno na dan 31.12.2013. godine.

Naše mišljenje u vezi poslovanja Udruženja za 2013. godinu je negativno - navodi se u jednom od godišnjih revizija, a doslovno isto, izuzimajući samo datume, napisano je i u ostalih devet godina izvještaja o poslovanju.

Između ostalog, revizori konstatiraju da Udruženje posluje s viškom rashoda (znači u minusu), da izbjegava plaćanje preko transakcijskih računa, što je suprotno Zakonu o finansijskom poslovanju, ne obračunava, ne evidentira, ne prijavljuje i ne plaća poreze...

Sporne stipendije

Izvještaj dovodi u pitanje i legalnost poslovanja preko Bosna Agenta, kojeg je klub osnovao kao agenciju za posredovanje, a preko koje su vršene novčane transakcije.

Također su, suprotno zakonu, označene i transakcije preko omladinskog pogona Košarkaškog kluba Bosna (OPKK), preko kojeg je KK Bosna također poslovao.

 

faksimil003-718x446

Porazni rezultati: Poslovanje Bosne od 2000. do 2013. godine

Na tapet su došli i troškovi za stipendije, stanarine, "režijski troškovi"... kako su u klubu okarakterizirali plaće igrača, a za koje je pak revizija utvrdila da je riječ o ugovorima koji podliježu plaćanju poreza na dohodak i uplati doprinosa u skladu sa zakonom.

Šta to, konkretno, znači u brojkama? Znači da je klub u minusu od 5,3 miliona maraka (plus moguća porezna dugovanja i obaveze na osnovu dokumentacije koja nije dostupna Upravi, a što može iznositi još nekoliko miliona maraka), od toga je približno 870.000 iz perioda od 2000. do 2003. godine. Ostatak je "namiren" u narednih deset.

Zanimljivo, prema papirima, čak je u tri od tih deset godina klub imao više prihoda nego rashoda. No koliko je to, ustvari, bilo pozitivno, posebno 2012. i 2013., govori današnja situacija, kao uostalom i mišljenje revizora o poslovanju, te o tome koliko je "realna finansijska pozicija kluba".

2,1 miliona KM potrošio je klub 2010. na plaće i stanarine

8 zvaničnih transakcijskih računa ima KK Bosna, ali svi su ili blokirani ili ugašeni

56.860 KM klub duguje stanodavcima

Sutra spisak

Na sjednici klupske Skupštine je saopćeno da novac od Bosne potražuje približno 80 fizičkih (prema ugovoru, uglavnom sportisti) i 40 pravnih lica.

U sutrašnjem broju našeg lista objavit ćemo spisak fizičkih lica koja su, prema revizorskom izvještaju, do 31. decembra prošle godine od Bosne potraživala više od dva miliona maraka!

Krivične prijave

Ko je odgovoran za neregularnosti u KK Bosna? U reviziji se ne navode konkretna imena, ali smo saznali da će dokumentacija biti dostavljena nadležnim organima koji će ispitati postoje li elementi krivičnog djela.

Uostalom, Tužilaštvo Kantona Sarajevo na naš upit još nam je u junu potvrdilo da je "zaprimljeno više krivičnih prijava protiv Košarkaškog kluba Bosna".

Da ne spominjemo moralnu odgovornost svih koji su u posljednjih deset godina sjedili u Upravnom i Nadzornom odboru, raznim komisijama, kao i Skupštini kluba te ignorirali sve znakove upozorenja i flagrantno odsustvo odgovornosti, znanja i htijenja da se preduzmu bilo kakvi koraci da se zaustavi agonija.

Klub duguje Imamoviću više od 830.00 KM

Poseban slučaj u KK Bosna, a što je utvrdila revizija, jesu posudbe, mahom pojedinaca, koje su često gasile požare u klubu. Riječ je o sumi od 946.803 KM, od toga čak 838.195 klubu je posudio njegov bivši predsjednik Nihad Imamović.

Međutim, u izvještaju se navodi da reviziji nisu predočeni dokazi na osnovu kojih je stvorena obaveza prema posudbama.

Predsjednici kluba (2004.-2013.)

Nihad Imamović (od 1997. do juna 2010.)

Emir Ahmetagić (juni 2010. - oktobar 2010.)

Almir Spaho (vršilac dužnosti, oktobar 2010. - decembar 2010.)

Safudin Čengić (maj 2011. - maj 2012.)

Miralem Šabović (juni 2012. - juni 2013.)

Fuad Bajraktarević (juli 2013. - april 2014.)

Direktori (2004. - 2013.)

Elmedin Konaković (maj 2003. - decembar 2007.)

Admir Bukva (januar 2008. - maj 2014.)

Naplatili se i menadžeri

U Bosni nisu baš previše škrtarili niti na menadžerima koji su u posredovali pri igračkim transferima.

Od 2004. do 2013. troškovi na ime menadžerskih provizija iznosili su približno 735.000 KM, u rasponu od rekordnih 139.915 maraka u 2006. godini do samo 1.5000 u 2013.

 

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.