KOŠARKA

Jusuf Nurkić neće igrati na Eurobasketu

Bh. selekcija uoči EP-a 2015.

E. JESENKOVIĆ

4.11.2014

U bosanskohercegovačkoj sportskoj javnosti ponovo je ustalasan „slučaj Nurkić", odnosno dileme u vezi s tim hoće li mladi NBA centar igrati na Evropskom prvenstvu 2015. nakon što je preskočio kvalifikacije, kao i rasprave o temi ko je krivac u ljetošnjem sukobu na relaciji Nurkić - Košarkaški savez BiH...

Drastične sankcije

Komentar smo zatražili od Enesa Trnovčevića, čovjeka koji je praktično otkrio Jusufa kao 13-godišnjaka, uveo ga u košarku i doveo do NBA lige.

Jusufov menadžer sve aktuelne rasprave o Nurkićevom nastupu na Eurobaksetu iduće godine naziva besmislenim, jer je, kaže, odluka o tome pala u julu, kad je Nurkić (20 godina, 213 centimetara) stavio potpis na ugovor s Denver nagetsima.

- Kako sada stvari stoje, Nurkić neće igrati na Evropskom prvenstvu. Ne zato što ne želi ili što je s nekim u sukobu, već što je prema ugovoru, kao i svaki debitant, dužan igrati ljetnu NBA ligu.

Svako nepoštivanje ugovora nosi drastične sankcije i Jusuf se tome mora povinovati. Nurkićev raspored, u kojem je jedan od bitnih stavki i odmor, gotovo i ne ostavlja prostor i za ljetnu ligu i za pripreme reprezentacije, odnosno Eurobasket.

Na ivici svađe

Trnovčević kaže da je o ovome možda bilo i moguće pregovarati, sve do momenta dok iz KSBiH nisu došli sa zahtjevom da Jusuf igra i za mladu (U-20) i seniorsku selekciju.

- Mi smo već ovog jula bili na ivici svađe s Nagetsima zbog toga što je Jusuf izabrao reprezentaciju, a ne ljetnu ligu. No, kako u poslu nešto dobiješ, nečega se moraš i odreći. U ovom slučaju, Jusuf se pismeno obavezao da će naredne godine igrati ljetnu ligu.

Da je bilo malo više mudrosti, a manje emocija, niti bi Jusuf obnovio povredu tokom boravka u reprezentaciji, a na to sam upozoravao, jer je već došao "načet", sigurno ne bi uslijedio rastanak kakav se desio, niti bi Nagetsi zauzeli stav kakav sada imaju - rekao je Trnovčević.

trnovcevic-enes-kosarka46

Trnovčević: Ugovor sve kaže

Problemi s prekršajima

Trnovčević je redovno u kontaktu s Nurkićem, čija su prva dva nastupa u sezoni donijela oprečan učinak.

U pobjedi nad Detroit pistonsima za 13 minuta imao je solidnih pet poena i sedam skokova, ali je u porazu od Oklahoma siti tandera igrao samo šest minuta (po 2 poena i skoka).

- Generalno, Jusuf je imao veoma dobar start u ligi, ali prolazi ono što je gotovo pa uobičajeno za debitante, naročito iz Evrope. Tako su mu protiv Oklahome svirali tri prekršaja, za koje je pitanje je li ijedan postojao i zbog toga je imao skromnu minutažu - kaže Trnovčević.

 

9,5 minuta u prosjeku igrao je Nurkić u prva dva NBA meča

3,5 poena imao je po meču

4,5 skokova bilježi u prosjeku

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.