KOŠARKA

Anadolu Efes pregovara s Mirzom Begićem

Bijeljinac ponovo odlazi iz Ljubljane

V. B.

4.11.2014

Najbolji košarkaš slovenačke Union Olimpije, centar Mirza Begić (29, 216), pregovara s turskim Anadolu Efesom i već bi ove sedmice mogao preseliti na Bosfor. Begić je rođen u Bijeljini, ali igra za slovensku reprezentaciju.

Ove sezone, za samo 20 minuta prosječno po utakmici, u regionalnoj ABA ligi prosječno bilježi 11,3 poena, 5,5 skokova i 2,5 blokade (index 14,8). A, to nije ostalo nezapaženo kod velikih inostranih klubova, pogotovo kod Efesa, koji nakon loma ruke Srbijanca Nenada Krstića hitno mu mora naći adekvatnu zamjenu.

Begić je karijeru počeo u Sloboda Diti iz Tuzle, iz koje je prešao u Union Olimpiju. Bio je član i talijanskog Kindera, zatim slovenskog Slovana, opet Olimpije, odakle je prešao u slavni litvanski Žalgiris. Sjajne igre za tim iz Kaunasa preporučile su ga madridskom Realu, s kojim prošlog ljeta nije želio produžiti ugovor, nego je prihvatio ponudu grčkog Olympiakosa.

Nakon dobrog početka, zapao je u nemilost trenera, pa je zatražio i dobio raskid ugovora, a ovog se ljeta vratio u Olimpiju, s kojom ima „otvoreni“ ugovor. To znači da u slučaju dobre ponude, u svakom momentu može napustiti Ljubljanu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.