KOŠARKA

Para li se KSBiH po političkim šavovima?

Burno u krovnom savezu

E. JESENKOVIĆ

6.11.2014

Para li se Košarkaški savez Bosne i Hercegovine po političkim šavovima?

Nemoguće je izbjeći ovo pitanje nakon nevjerovatnog prijedloga predstavnika Košarkaškog saveza Republike Srpske da se ženski šampionat igra unutar entitetskih liga, dok bi na nivou države zajednička bila samo završnica!

Kriju slabosti

Koplja se oko ovog pitanja lome već više od mjesec. Jednoj strani, očito, odgovara prolongiranje, a možda i otkazivanje sezone. Druga, pak, nastoji očuvati jedinstveno takmičenje pa bi Prvenstvo moglo startati već u subotu, uz nastup ekipa koje to žele.

- Zahtjevi o formiranju entitetskih liga predstavljaju destrukciju prema ženskoj košarci, kojoj, inače, Košarkaški savez BiH posljednjih godina poklanja mnogo više pažnje i pored teške materijalne situacije.

Ne bih želio u ovo miješati politiku, koju, u ovom slučaju, neki čak pokušavaju zloupotrijebiti. Prije bih rekao da određeni klubovi iz RS ovakvim zahtjevima kriju vlastite slabosti - smatra Mirsad Đonlagić, član Upravnog odbora KSBiH, ali i Evropske košarkaške federacije (FIBA Evropa).

Osam ekipa

Đonlagić pojašnjava da je zahtjev za entitetsku podjelu šampionata stigao u KSBiH, ali da je Upravni odbor odlučio da Prvenstvo može startati jedinstveno ukoliko se za učešće prijavi najmanje osam ekipa.

- Mislim da potrebni broj klubova već postoji. Mene je kontaktiralo i nekoliko ekipa iz RS koje su za takvo rješenje, shvatajući neozbiljnost drugog prijedloga. Prvenstvo BiH se mora održati kao jedinstveno takmičenje.

Moram naglasiti da je, kada je u pitanju ženska košarka, potrebno uzeti u obzir i tešku finansijsku situaciju u klubovima i pokazati maksimalno razumijevanje - izjavio je Đonlagić.

Marginalno takmičenje

Đonlagić kaže da je Upravni odbor napravio grešku, i to oslobađajući ekipe Play Offa i Čelika od nastupa u prvom dijelu domaćeg šampionata zbog učešća u Međunarodnoj ženskoj regionalnoj ligi (MŽRKL).

- Nema opravdanja da ovi klubovi ne igraju domaću ligu od početka zbog nastupa u jednom potpuno marginalnom takmičenju. Upravni odbor je pogriješio, što je znak da se za svaku buduću odluku mora temeljitije pripremiti, uključiti struku, pa i klubovi - kaže Đonlagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.