KOŠARKA

Ivan Karačić: Sve se isplatilo bodom u Minsku!

O nastupu u Bjelorusiji sa slomljenim prstima

E. BIJEDIĆ

6.11.2014

Simbol je onoga što krasi rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine kao kolektiv s karakterom, timskim duhom, nevjerovatnom borbenošću, požrtvovanošću do "posljednje lopte", kakvu su naši rukometaši iskazivali kroz sve kvalifikacione utakmice u posljednjoj godini.

Odigrao do kraja

Mostarac Ivan Karačić, ako ne zbog svog nesumnjivog rukometnog kvaliteta, ostat će upamćen kao čovjek koji je jednu utakmicu (protiv Bjelorusije) odigrao skoro do kraja iako je prethodno slomio dva prsta. Da stvar bude bizarnija i tragičnija, slomio je prste na obje ruke.

- Već na drugom treningu reprezentacije nekoliko dana prije meča imao sam lom jednog prsta i dislokaciju drugog na lijevoj ruci, ali sam uz terapiju fizioterapeuta Nemanje Antonića skinuo oteklinu na ruci. Nismo radili rendgenski snimak, jer smo mislili da se radi samo o dislokaciji. Bandažirali smo prst, trpio sam bolove, trenirao, igrao i išlo je dobro - prepričava Mostarac.

Ipak, u Bjelorusiji su se nastavili njegovi pehovi...
 
- Već u 5. minuti utakmice u Minsku sam u padu za loptom slomio prst desne ruke, ali sam nastavio igrati. Sada ne znam ni sam kako sam odigrao tu utakmicu, Josip Perić me je zamijenio tek pred kraj, kada više stvarno nisam osjećao prste. Na kraju, najvažnije je da smo osvojili jedan bod pa makar i to bila cijena - kazao je Karačić te je dodao:

Rezerva u igri

- Jedan bod za mjesec i po rehabilitacije... isplatilo se! Da smo izgubili, onda bi stvarno sve bilo loše - riječi su igrača s karakterom koji se teško susreće.

Putem TV prijenosa pratio je nastup saigrača protiv Danske, jedne od najboljih svjetskih rukometnih reprezentacija.

- Borbenost i zalaganje su pravi opis naše ekipe, ali i kvalitet, jer smo se dobro nosili s Dancima. Nije ni njima bilo lako doći do pobjede, morali su sve vrijeme biti sto posto angažirani da bi nas pobijedili. S druge strane, kod nas je bilo rezerve u igri, možemo mi i bolje od ovoga.

Selektor Dragan Marković je poslije poraza od Danske (25:23) izjavio da bi "bilo svašta da je imao Karačića u sastavu".
 
- To je selektorovo mišljenje. Sigurno je da bih i u toj utakmici dao svoj maksimum, ali nikad ne znaš šta bi to donijelo. Možda bismo napravili nešto više, a možda bi bilo lošije. Nikad nećemo saznati - dodao je Ivan i nasmijao se.

Sljedeća akcija A-tima Bosne i Hercegovine su pripreme za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

- Očekujem da ću spreman doći na pripreme. Jedva čekam novo okupljanje reprezentacije - poručio je Ivan Karačić.

Hvala čelnicima RSBiH

Karačić se povrijedio igrajući protiv Bjelorusije, iz koje je i klub Meškov (Brest), za koji nastupa već tri godine.
 
- Od kluba imam punu podršku, stoje potpuno iza mene, jednako kao i Rukometni savez BiH. Ovim putem zahvaljujem čelnicima Saveza, posebno generalnom sekretaru Smaji Karačiću i direktoru reprezentacije Mirzi Muzuroviću, koji su poduzeli sve što je trebalo poslije moje povrede. Bili su više nego korektni - istaknuo je.

Drago mu zbog Igora

Dok se Ivan oporavljao od operacije, imao je priliku gledati brata Igora, koji je u uvjerljivim pobjedama Hrvatske protiv Holandije i Turske upisao svoje prve minute za “Kauboje” u službenim kvalifikacijskim utakmicama A-tima.
 
- Drago mi je da se Igor dobro uklopio u tim Hrvatske. Bio je jedan od boljih igrača u napadu, još samo da se uklopi u njihovu odbranu 6-0 i za njega neće biti problema - kazao je Ivan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.