KOŠARKA

Nekad duel za titulu, danas derbi začelja

Bosna u 3. ligaškom kolu gostuje Širokom

Autor:E. J. - D. K.

8.11.2014

Nekada su susreti Bosne i Širokog bili centralni sportski događaj u Bosni i Hercegovini, dueli koji su raspaljivali navijačke emocije, punili Skenderiju i Pecaru, tjerali navijače da na ulicama dočekuju svoje košarkaše nakon pobjeda nad velikim rivalom, koje su obično značile i titulu...

No, tim je danima, barem za sada, došao kraj. Sarajevski "Studenti", sada pod nazivom Bosna-Royal, nakon burnih mjeseci u kojima je i opstanak kluba bio upitan, kreću u neki novi početak, u kojem trenutno neke veće takmičarske ambicije, izuzev opstanak u eliti, i ne postoje.

Obnova tima

S druge strane, i Široki, koji se godinama opirao finansijskoj i rezultatskoj krizi, nakon ispadanja iz Jadranske ABA lige, krenuo je u potpunu obnovu tima, koji je otvorio sezonu sa dva poraza u Prvenstvu BiH.

- Nekada je i Bosna bila prvak Evrope, a danas je tu gdje jeste... od prošlosti se ne živi. Svi klubovi imaju slične probleme tako da je, generalno, kvalitet opao, što je normalno, ne samo u našoj nego i u Jadranskoj ligi. I pored toga, dueli između Bosne i Širokog imaju posebnu draž pa će tako biti i ovog puta - kaže trener Bosne Damir Zeljković.

Prema njegovim riječima, startni poraz od Kaknja pokazao je da Bosni nedostaju dva igračka pojačanja, koja bi ekipu učinila konkurentnijom u ligi. 

Jaki rivali

- Evidentno je da nam škripi na nekoliko pozicija, ali ovo je trenutni kadar koji imamo i iz kojeg ćemo pokušati izvući maksimum. U Široki idemo da se nadigravamo, ali i uigravamo, jer nam je potrebno utakmica.

Protiv jakih rivala u prvom dijelu sezone morat ćemo tražiti formu i sve probleme rješavati u hodu. Neće biti lagano, ali ćemo se boriti - rekao je Zeljković.

Trener Širokog Ivan Velić naglašava da "nema kukanja nego da klub ide korak po korak u nakani da se vrati tamo gdje mu je i mjesto".

- Gosti su u još većim problemima od nas. Nekada je ovo bio susret za naslov prvaka, a danas je derbi začelja. Nama je ova utakmica iznimno bitna i učinit ćemo sve da je dobijemo - dodao je Velić.

"Ovako" prvi sponzor

Košarkaški klub Bosna Royal od jučer je jači i za prvog sponzora. Riječ je o Mesnoj industriji "Ovako".

bosna-ovako42

Foto: Avaz (Potpisan ugovor o saradnji)  

Ugovor o saradnji potpisali su Tarik Mutevelić, član Upravnog odbora MI “Ovako”, te Almir Bradić u ime kluba.

- Velika nam je čast što smo postali prvi sponzor našeg, sarajevskog i bosanskog kluba, nekadašnjeg prvaka Evrope. Pozivam sve ostale privredne subjekte da se priključe ovom projektu kako bismo naš klub vratili na stare staze slave - kazao je Mutevelić, dok je Bradić naglasio da će klub učiniti sve da opravda povjerenje i istraje na novom projektu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.