KOŠARKA

Jedna od opcija i Amerikanac Sloter

Reprezentacija BiH uoči žrijeba za EP

E. JESENKOVIĆ

11.11.2014

Nešto manje od jednog mjeseca ostalo je do 8. decembra, dana u kojem ćemo u Parizu saznati imena rivala na Evropskom prvenstvu 2015. godine, prvom koje će biti organizirano u četiri države (Njemačka, Hrvatska, Latvija, Francuska).

Sama ta činjenica daje dodatnu draž predstojećem Eurobasketu (5.-20. septembar 2015.), a za reprezentaciju Bosne i Hercegovine bit će posebno bitno jer, kako kaže direktor naše selekcije Igor Stojanović, malo kad smo uživali bolji rejting i kao reprezentacija, ali i individualno, s obzirom na formu većine naših igrača.

Odlična forma

- Činjenica da ćemo u žrijebu biti u trećoj od ukupno šest jakosnih grupa govori da imamo zaista veoma dobar rejting u Evropi. Posebno me raduje što i većina reprezentativaca igra u izvanrednoj formi. To su stvari koje nam daju razlog za optimizam - ističe Stojanović, ne krijući ipak da naš savez mora odgovoriti i na nekoliko krupnih pitanja prije EP-a.

Osnovno je riješiti selektorsku dilemu, odnosno pokušati zadržati Duška Ivanovića na klupi. Trofejni crnogorski stručnjak vodio je naš tim u kvalifikacijama uz dogovor da se nakon toga pregovara o nastavku saradnje.

U KSBiH se nadaju pozitivnom raspletu i pored toga što je Ivanović preuzeo mjesto trenera jednog od najvećih evropskih klubova, grčkog Panatinaikosa.

- O toj temi nemam ništa novo reći, izuzev da postoji dobra volja i da smo u kontaktu s Ivanovićem, s tim što ćemo, vjerovatno, nakon žrijeba grupa konkretizirati pregovore i riješiti pitanje selektora - kaže Stojanović.

Odluka selektora

Prema njegovim riječima, nije isključeno da iz atinskih "Zelenih" dobijemo i pojačanje na mjesto naturaliziranog igrača i to američkog beka Ej Džej Slotera (A. J. Slaughter).

- Sloter igra veoma dobro za Panatinaikos, navikava se na Ivanovićev način rada, ali nije jedina opcija. U tome će presudna biti riječ selektora, što znači da će pitanje naturaliziranog igrača doći na dnevni red tek nakon što budemo znali ko će voditi reprezentaciju - rekao je Stojanović.

Nije želio ovom prilikom govoriti o (ne)igranju Jusufa Nurkića za reprezentaciju, tek je rekao da se nada da će i ovo pitanje biti riješeno u interesu naše košarke.

Prvi strijelac "Zelenih"

Sloter (27 godina, 191 centimetar) u Panatinaikos je stigao pred početak sezone iz francuskog Šalona, upravo na zahtjev Ivanovića.

To se, za sada, pokazuje kao sjajan potez, jer je američki bek vodeći strijelac Panatinaikosa u Euroligi s prosjekom od 15,8 poena te 2,5 asistencija i 2,3 skoka u četiri meča.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.