KOŠARKA

Nihad Đedović je lider Bajerna

Emir Mutapčić, velikan bh. sporta i trener u njemačkom gigantu

E. JESENKOVIĆ

13.11.2014

Njemački Bajern u posljednjih nekoliko godina možda je i najdominantnija sila u svijetu fudbala. Bavarski gigant postao je toliko jak da se odlučio proširiti i na ostala sportska polja pa je tako kao sekcija pri klubu pokrenut košarkaški kolektiv.

Može li Bajern i u igri pod obručima postati ono što je na zelenom terenu?

Partije karijere

- Mi smo prošle sezone osvojili titulu prvaka Njemačke, ušli smo u top 16 Eurolige, a uz malo sreće mogli smo i među osam... To nisu loši rezultati, naprotiv, to su odlična ostvarenja, ali posebno kad je u Evropa u pitanju, još ne mogu reći da smo dostigli nivo kao u fudbalu.

Uostalom, i fudbalskom klubu Bajern bilo je potrebno ko zna koliko vremena da bi postao ovo što je danas. Mi smo sekcija tog kluba, ista smo familija i podrazumijeva se da imamo iste ambicije kao i u fudbalu, samo će biti potrebno vrijeme - kaže za naš list Emir Mutapčić (54).

Veliko ime naše košarke, nekadašnji reprezentativac i trener reprezentacije Bosne i Hercegovine, osvajač olimpijske medalje sa selekcijom bivše Jugoslavije, prvi je asistent kormilara bavarskog giganta Svetislava Pešića, svog bivšeg saigrača u sarajevskoj Bosni.

Na parketu, pak, kako kaže Mutapčić, glavnu riječ vodi još jedan bivši igrač Bosne. Naš reprezentativni bek Nihad Đedović (24) u dresu Bajerna pruža možda i partije karijere.

- Nihad je mlad otišao u Barcelonu, svake sezone mijenjao je i trenere i klubove, bez kontinuiteta u radu u jednoj sredini. To je dobio ovdje, njemu ovaj sistem godi i do sada je, u svakom pogledu, naš najbolji igrač.

Statistiku je popravio u svakom segmentu, u napadačkom, odbrambenom, čak i u skakačkom... To je dobro za tim, dobro je za njega, samo neka tako nastavi - ističe Mutapčić te dodaje da bi Đedović, i pored nezgodnog pada i istegnuća mišića u prvenstvenom derbiju protiv Albe, mogao zaigrati u derbiju 5. kola grupe C u Euroligi.

U Minhen danas (20.15 sati) stiže zvijezdama okovani turski div Fenerbahče Ulker.

djedovic

Đedović: Bio mu je potreban kontinuitet

Ogromna ulaganja

- Mislim da bi ogromna ulaganja u ekipu trener Željko Obradović i igrači mogli opravdati već u ovoj sezoni. Individualno su možda i najjači u Euroligi. Još se nisu našli, ali su definitivno kandidati za finalni turnir.

Što se nas tiče, imamo velike probleme sa povredama, mahom vanjskih igrača, i ako uđemo u top 16, napravili bismo veliki uspjeh - kaže Mutapčić.

Na pitanje može li Bajern iznenaditi Fener za drugu pobjedu u pet kola, Mutapčić odgovara riječima:

- Da bismo to uradili, u prvom redu, mora igrati Nihad i svi moraju pružiti iznad svojih objektivnih mogućnosti.

Ne ostaje selektor

Mutapčić je odveo Njemačku kroz kvalifikacije do plasmana na Evropsko prvenstvo, ali kaže da su male šanse da će ostati na mjestu selektora i na završnici iduće godine.

- Oni traže trenera koji bi s radom počeo već u decembru, a ja sam ugovorom za klub vezan do juna. Razgovarao sam s ljudima u Bajernu, nisu me pustili i ugovor moram ispoštovati. Pitanje selektora vjerovatno će biti riješeno u narednih 15 dana - kaže Mutapčić.

Bosna na prvom mjestu

Mutapčić, uz klupskog direktora Marka Pešića, Markovog oca Svetislava te Đedovića, čini Bosninu četvorku u Bajernu. Kako kaže, to i nije baš slučajnost.

- Sva četvorica smo kroz različite uloge bili u Košarkaškom klubu Bosna, čija je škola ostavila veliki rang ne samo ovdje, u Minhenu, nego je dosta Bosninih igrača, trenera, košarkaških radnika... napravilo velike stvari u cijeloj Evropi.

Bosna je bila vezivno tkivo ne samo sporta nego društva u cjelini i zbog toga se mora vratiti vrijeme u kojem je interes kluba bio na prvom mjestu. Talenata i sposobnog kadra i danas imamo. Pratim situaciju u klubu, ali nisam insajder, nemam sve informacije, a da bi se krenulo dalje, vrlo je važno znati zbog čega se sve ovo desilo, zašto se trošilo iznad objektivnih mogućnosti - kaže Mutapčić.

Jusuf nije pogriješio

Mutapčić kaže da je naš centar Jusuf Nurkić još kao 16-godišnjak pokazivao nesvakidašnji potencijal i da nije pogriješio što se već ovog ljeta otisnuo u NBA ligu.

- Nurkić već sada pokazuje vrijednost, ima neku minutažu u Denver nagetsima i moj mu je savjet da se nastavi boriti, posebno zato što su ljudi u NBA ligi promijenili filozofiju da igrači iz Evrope moraju čekati po sezonu-dvije dok ne dobiju neki veći prostor. Nurkić je igrač koji će imati bitnu ulogu ne samo u reprezentaciji nego i u NBA ligi - kaže Mutapčić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.