KOŠARKA

Napušta li Jusuf Nurkić redove Nagetsa?

Denver najavio mogućnost transfera

(E. J.)

20.11.2014

Svaki igrač na rosteru Denver nagetsa može biti razmijenjen, izjavio je Tim Koneli (Connelly), generalni menadžer NBA kluba iz američke države Kolorado.

- Niko od nas ne želi gledati na igrače kao na imovinu, ali dio menadžmenta mora biti brutalno iskren - izjavio je Koneli, koji je, vjerovatno, i sam pod pritiskom nakon slabog starta Nagetsa u novu sezonu najjače svjetske košarkaške lige (3-7).

Minimalna zarada

Koneli nije otklonio mogućnost da u drugoj sredini završe čak i dva glavna košarkaša "Grumenja zlata", bek Taj Loson (Ty Lawson) i krilni centar Kenet Farid (Kenneth Faried), ali nas najviše interesira šta bi ova najava mogla značiti za Jusufa Nurkića.

Naš mladi centar je, podsjetimo, sjajno igrao u predsezoni, gdje je odlično koristio minutažu, a u pojedinim mečevima bio je i centralna figura tima. No, kako je šampionat počeo, tako mu je trener Brajan Šou (Brian Shaw) sve manje pružao šansu pa Jusuf (20 godina, 213 centimetara) u tri od prvih deset susreta Nagetsa u sezoni nije ni ulazio u igru.

9,6 minuta u sezoni igra Nurkić, uz prosjek od 4,6 poena i 4 skoka.

Prema informacijama kojima raspolažemo, budu li Nagetsi zaista tražili kupca za našeg centra, neće ga biti teško naći, jer je igrač Jusufovog potencijala, a pri tome, za NBA prilike, minimalne plaće (1,7 miliona dolara za sezonu, odnosno tri puta manje od prosjeka lige) definitivno primamljiva opcija za većinu klubova.

Čak nije splasnuo interes ni najjačih evropskih ekipa, koje su još ljetos bile zagrijane za Nurkića.

Na prodaju i Farid

S druge strane, većina američkih komentatora Jusufov slabiji status dovodi u kontekst želje kluba da "nabije cijenu" dvojici visokih i ne previše pouzdanih igrača Džej Džeju Hiksonu (J. J. Hickson) i Džavalu Mekgiju (JaVale McGee) te da ih do februara, kada je krajnji rok za razmjene, pokuša poslati u neku drugu ekpu, zajedno s njihovom zaradom, koja ove sezone, kombinirano, iznosi više od 17 miliona dolara.

Priključiti bi im se mogao čak i najveći ljubimac navijača Farid, koji je, nakon sjajnih partija na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Španiji, dobio ugovor od 60 miliona dolara, ali klub ne bi dva puta razmišljao kada bi se ukazala šansa da se riješi njegovih usluga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.