KOŠARKA

Marković: U klubu još misle da možemo do play-offa

Novi angažman u Trabzonu

V. BEGUNIĆ

25.11.2014

Poznata sarajevska magla krivac je za to što je Nenad Marković u subotu kasnio s dolaskom u Tursku te je stigao pogledati samo posljednju četvrtinu utakmice u kojoj je njegov novi klub Trabzon u 7. kolu pretrpio i šesti poraz na gostovanju kod Darušafake (68:88).

Međutim, važnije je da Neno, koji je u sličnom stanju prije dvije sezone preuzeo grčku Dramu, izvuče iz "magle" posljednjeplasirani klub turskog košarkaškog šampionata.

Odbio grke

- Ovo je klub kakav sam i tražio i zbog čega sam odbio ostati u Drami ili prihvatiti ponude drugih grčkih klubova. Prioritetno ću morati poraditi na mijenjanju razmišljanja igrača jer, kada se počne gubiti, prestane i mozak raditi.

Najvažnije je da su igrači svjesni situacije. Cijeli sam dan iskoristio za sastanke sa saradnicima iz stručnog štaba i kluba, a upravo sam razgovarao i s našim centrom Andrijom Stipanovićem. On je tu već neko vrijeme i dobro poznaje stanje. Uz to je bio i najstandardniji igrač - kaže Marković za naš list.

Stekli smo dojam da je, i pored nezavidne situacije na tabeli, sretan zbog novog posla i pun samopouzdanja da uspješno može odgovoriti zadatku.

- Nije lijepo vidjeti skor od 1-6, niko ne mijenja trenera kada je u vrhu nego u krizi. Ipak, najvažnije mi je da sam dobio ambiciozan klub, s dobrim budžetom. Imamo kvalitet za više. Postoji vrlo dobar igrački potencijal.

Osim Stipanovića, od stranaca imam još Novicu Veličkovića iz Srbije te četiri Amerikanca. Svi su kvalitetni, ali su mi nepoznanica turski igrači - objašnjava Marković i dodaje:

Mora dobiti Tofaš

- Kod bivšeg trenera nisu imali značajniju ulogu, ali pomoćnici su mi dali njihove karakteristike. Uskoro ću se u njihove mogućnosti i sam uvjeriti.

Bivši igrački as sarajevske Bosne i reprezentacije Bosne i Hercegovine, te kasnije trener, odnosno selektor, kaže da je za njega dobro što je ove sedmica pauza u Euročelendž kupu FIBA u kojem Trabzon igra vrlo dobro i ima omjer od 3-0.

- Moći ćemo trenirati cijelu sedmicu i spremiti se za Tofaš. Najvažnije je da počnemo pobjeđivati - kaže Marković, naglašavajući da za Trabzon prvenstvo praktično tek počinje.

- Njih je loš start iznenadio, jer su se nadali i još misle da mogu do plej-ofa. Sada žele da se što prije pomjerimo s dna - rekao je Marković.

Trojica bh. trenera

Turski klubovi sve više angažiraju trenere s prostora bivše Jugoslavije. Tako Efes vodi Srbijanac Dušan Ivković, Fenerbahče Ulker njegov zemljak Željko Obradović, Gazijantep Slovenac Jure Zdovc, Darušafaku Mahmudi Oktaj (Oktay), rođen u Makedoniji...

Naša zemlja ima čak dvojicu glavnih i jednog pomoćnog trenera u ligi, koja je prema kvalitetu odmah uz špansku, tradicionalno najjaču u Evropi.

- To je dobro za našu zemlju, da u ovako jakoj ligi imamo toliko trenera. Adisa u Selčuku i mene u Trabzonu, a Samir Selesković je pomoćnik u Turk Telekomu - ističe Marković.

Jedan kiks

Marković smatra da Trabzon, uprkos lošem učinku, nije imao previše kikseva.

- Ništa nije previše iznenađujuće osim poraza kući od Selčuka mog prijatelja Adisa Bećiragića. Svi ostali su klubovi kvalitetniji i bogatiji - kaže Nenad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.