KOŠARKA

Ivanović: Voditi bh. tim bilo je sjajno iskustvo

Za "Dnevni avaz" iz Grčke

E. JESENKOVIĆ

1.12.2014

Razgovor s Duškom Ivanovićem počeli smo čestitkama na uspjehu Panatinaikosa, jer je trofejni grčki klub tri kola prije kraja prve runde pod vodstvom (doskorašnjeg?) selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine osigurao plasman u top 16 fazu Eurolige, ali i, za nas, mnogo značajnijim pitanjem - hoće li trofejni crnogorski stručnjak ostati na kormilu bh. selekcije i na predstojećem Evropskom prvenstvu, koje će se iduće godine prvi put održati u četiri države.

- To će vam javiti Harun (Mahmutović, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH, op. a.), vidjet ćemo. Nadam se da će se sve dobro završiti. Ja sam zahvalan svima s kojima sam sarađivao u Bosni i Hercegovini tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. To je bilo izuzetno iskustvo, imam mnogo lijepih uspomena... - kaže Ivanović (57) na početku razgovora za naš list, potvrdivši da je u kontaktu s čelnicima našeg saveza.

Treći šešir

Ako Vašu nadu "da će se sve dobro završiti" protumačimo kao želju da se nastavi saradnja s KSBiH, možete li nam prokomentirati činjenicu da će bh. tim 8. decembra u Parizu prilikom žrijeba grupa završnice Eurobasketa biti rangiran u visoku, treću jakosnu grupu od ukupno šest?

- Podatak da je reprezentacija u trećem šeširu dobar je pokazatelj napretka košarke u BiH. To je odličan rezultat. Što se tiče izvlačenja grupa i mogućih protivnika, nikad se ne zna šta je bolje. U odnosu na vrijeme žrijeba pa do početka takmičenja, mnogo toga se može promijeniti, nikad se ne zna ko će doći u kakvom sastavu.

U svakom slučaju, ako se dobro pripremi, reprezentacija BiH može se sa svima nositi ravnopravno, a kad već dođu ključni mečevi, tu mogu da prevagnu mali detalji.

Panatinaikos je u petak igrao protiv Bajerna. Jeste li iskoristili gostovanje njemačkog kluba za razgovor s našim reprezentativnim bekom Nihadom Đedovićem?

- Samo smo se pozdravili. Znate, kad je utakmica, nema se mnogo vremena za razgovore i neke susrete.

Vaš klub je upravo pobjedom nad Bavarcima ovjerio plasman u narednu fazu Eurolige. Je li vas iznenadilo da ste to uspjeli ostvariti čak tri kola prije kraja?

- Nije, jer smo definitivno zaslužili da uđemo među 16, naročito smo na domaćem terenu igrali na visokom nivou. Veoma sam zadovoljan, jer smo se iz najjače grupe Eurolige uspjeli kvalificirati za drugi krug.

Smanjen budžet

S obzirom na to da je Panatinaikos, šestostruki prvak Evrope, smanjio budžet u odnosu na ranije sezone, je li samim probojem u naredni krug već ispunjen cilj ili ipak postoje i više ambicije?

- Panatinaikos je jedan od najvećih klubova u Evropi, ogromne tradicije i s armijom navijača, i ambicije su uvijek visoke. Istina je da je budžet smanjen, ali se i dalje može napraviti dobra ekipa.

Ovo je projekt u kojem je napravljen spoj mladih, talentiranih igrača s već iskusnim košarkašima, kao što su Dimitris Dijamantidis, Antonis Fotsis, Lukas Mavrokefalidis... što me je i privuklo da prihvatim ponudu i preuzmem Panatinaikos.

Bez komentara o Nurkiću

Kako vidite rasplet situacije u vezi s Jusufom Nurkićem, koji je propustio kvalifikacije, i njegovim mogućim igranjem za reprezentaciju na Eurobasketu?

- Nemam komentar o tome, opterećen sam ekipom i nisam previše upućen u to što se dešava - kaže Ivanović.

Sloter izabrao Poljsku

Iako se kao moguće pojačanje naše košarkaške reprezentacije na poziciji naturaliziranog igrača spominjao Ej Džej Sloter (A. J. Slaughter), koji igra sjajno za Panatinaikos nakon što je, na Ivanovićevu inicijativu, doveden iz francuskog Šolea, od toga neće biti ništa.

- Koliko znam, Sloter je već nekoliko mjeseci u kontaktu sa Savezom Poljske. Mislim da su pokrenuli i proceduru za dobivanje pasoša i Sloter će, vjerovatno, igrati za reprezentaciju Poljske - kaže Ivanović.

Mahmutović: Vjeurjem u nastavak saradnje

Potražili smo i komentar generalnog sekretara KSBiH Haruan Mahmutovića, koji nam je rekao:

- Ivanović je jedan od najboljih trenera u Evropi, a sigurno najbolji od svih koji će voditi 24 reprezentacije na Eurobasketu. Znači, vjerujem da će Ivanović ostati selektor BiH i na Eurobasketu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.