KOŠARKA

Kikanović priželjkuje "balkansku grupu"

Bh. selekcija danas će saznati imena rivala na Eurobasketu

E. J.

8.12.2014

Reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će saznati imena protivnika na završnici Evropskog prvenstva, devetog u historiji na kojem će učestvovati naši najbolji košarkaši, a prvog koje će biti organizirano u četiri države (Francuska, Hrvatska, Latvija, Njemačka).

Već je sada poznato da će nas žrijeb, koji počinje u 16 sati u Parizu (u ime Košarkaškog saveza BiH ceremoniji će prisustvovati predsjednik Saveza Elmedin Konaković i generalni sekretar Harun Mahmutović), moći smjestiti samo u dvije od ukupno četiri grupe.

Četiri domaćina

Naime, nestabilna situacija u Ukrajini primorala je Evropsku košarkašku federaciju (FIBA Evropa) da neplanirano traži novog domaćina. Države koje su naknadno prihvatile organizaciju, nagradila je time što im je omogućila da u grupe kojima će biti domaćini, izaberu po jednu selekciju, bazirano na ekonomsko-marketinškim kriterijima.

Francuzi su, tako, izabrali Finsku (grupa će biti igrana u Monpeljeu), Latvijci Estoniju (Riga), Hrvati Sloveniju (Zagreb) i Nijemci Tursku (Berlin). Kako je naša selekcija u visokoj, trećoj jakosnoj grupi, u kojoj su i Turska i Latvija, jasno je da ćemo igrati ili u Francuskoj ili u Hrvatskoj.

Koga bi u našem taboru voljeli dobiti u grupi ili, pak, zaobići, pitali smo jednog od onih koji će se na parketu i boriti sa suparničkim igračima, dugogodišnjeg centra reprezentacije BiH Elmedina Kikanovića.

- Zbog navijača, volio bih da naša grupa bude u Zagrebu. Ne sumnjam da bismo imali podršku i u Francuskoj, ali je Hrvatska svakako pristupačnija. Nezahvalno je reći ko su teži protivnici. Sa svima možemo ravnopravno igrati, ali recimo da priželjkujem Hrvatsku, Sloveniju, Makedoniju, Češku i Estoniju - kaže 26-godišnji Tuzlak (211 centimetara) te navodi nepovoljniju varijantu od ove, u kojoj bi nam rivali bili mahom s Balkana (kao na prošlom EP-u):

- To bi, prema mome mišljenju, bila grupa s Francuskom, Finskom, Italijom, Izraelom i Rusijom.

Zadovoljan igrama

Elmedin već četvrtu sezonu nastupa za ruski Enisej i nije nezadovoljan svojim igrama. Trenutno je na prosjeku od 11,6 poena i 3,6 skoka u VTB ligi, regionalnom takmičenju koje okuplja klubove iz Rusije, Latvije, Estonije... te na 13 poena i 4,3 skoka u Euročelendž kupu FIBA.

- Nakon slabijeg starta i nesretnih poraza u utakmicama na jednu loptu, uvezali smo nekoliko pobjeda i u VTB ligi smo se uključili u borbu za plej-of. Blizu smo i plasmana u drugu fazu Euročelendž kupa. Što se tiče moje forme, za sada mogu biti zadovoljan.

Igramo mnogo utakmica, što baš i nije lagano s obzirom na duge avionske letove i promjene vremenskih zona - rekao je Kikanović.

Kuper u formi

Povreda je spriječila američkog pleja Di Džej Kupera (D. J. Cooper) da prije nekoliko mjeseci, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, nastupa u dresu BiH kao naturalizirani igrač iako je bio na pripremama našeg tima. Sada je Kuper, uz Kikanovića, jedan od glavnih igrača Eniseja.

- Kuper je trenutno vodeći asistent VTB lige. Odlično sarađujemo u igri. Nismo razgovarali o tome ima li ambiciju da i narednog ljeta bude na raspolaganju našoj selekciji, mada vjerujem da bi za njega bio izazov igrati Eurobasket i da bi se odazvao - kaže Kikanović.

JAKOSNE GRUPE

GRUPA 1: FRANCUSKA    LITVANIJA    ŠPANIJA    HRVATSKA

GRUPA 2: SLOVENIJA    UKRAJINA    SRBIJA    FINSKA

GRUPA 3: GRČKA    TURSKA    LATVIJA    BiH

GRUPA 4: POLJSKA    BELGIJA    MAKEDONIJA    ITALIJA

GRUPA 5: NJEMAČKA    IZRAEL    ČEŠKA    GRUZIJA

GRUPA 6: HOLANDIJA    RUSIJA    ISLAND    ESTONIJA

Kikanovićev izbor

Najbolje Najgore

Hrvatska    Francuska

Slovenija    Finska

BiH    BiH

Makedonija    Italija

Češka    Izrael

Estonija    Rusija

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.