KOŠARKA

Watson igrao u Kolumbiji, "papire" našli u Venecueli

Čudni putevi Bosninog Amerikanca

E. JESENKOVIĆ

14.12.2014

U Bosni-Royal vjeruju da bi u rubrici pobjede umjesto "2" pisalo najmanje "4" da su kojim slučajem u prethodnim prvenstvenim mečevima, a ne samo u posljednjem, protiv Varde u Višegradu (pobjeda sa 77:65), imali na raspolaganju Džermejna Votsona (Jermaine Watson).

No, za iskusnog beka iz Sjedinjenih Američkih Država u jednom momentu bilo je nemoguće naći valjane dokumente za registraciju za sarajevske "Studente".

 Žestoke kazne

Razlog je čudna i potpuno nelegalna praksa u južnoameričkoj košarci, gdje je Votson proveo veći dio karijere, zbog koje bi evropski savezi zaradili žestoke kazne, a možda i suspenziju Međunarodne košarkaške federacije (FIBA)!

- Votson je u više navrata igrao u Južnoj Americi, a tamo je praksa da angažiraju igrače na dva-tri mjeseca i to, zvanično, nikome ne prijavljuju! Naravno, sve to bez znanja igrača.

cengic-armin-bosna556
Čengić: Pomogla i FIBA    

Tako je bilo moguće da mi nađemo Votsonove statistike u kolumbijskoj ligi, ali kada smo nazvali tamošnji savez i zatražili izlazno pismo, na osnovu kojeg bismo registrirali Votsona, odgovorili su da njega nema u njihovim knjigama - kaže Armin Čengić, član Bosninog stručnog štaba.

Na kraju, zahvaljujući i Košarkaškom savezu BiH i FIBA-i, utvrđeno je da je Votson (33) posljednju registraciju imao u Venecueli, mada je poslije toga igrao i u Meksiku te u Kolumbiji.

Veliko pojačanje

- To su prekršaji koji povlače drastične sankcije prema nacionalnoj federaciji. Da, recimo, naš savez odobri nastup igraču bez valjane dokumentacije, dobio bi najmanje 30.000 eura kazne - ističe Čengić.

No, to je već problem FIBA-e. U Bosni imaju dovoljno i svojih, a dio njih trebali bi riješiti dovođenjem Votsona, koji je već u prvom meču postigao 23 poena.

- Votson je ozbiljan igrač koji bi u mnogim susretima trebao biti prevaga. Vjerujemo da će uz njega i naši mlađi košarkaši brže napredovati - rekao je Čengić.

Vratio se Ćurevac

U Bosni se nadaju da će pravo nastupa u što skorijem periodu steći bek Haris Ćurevac (18 godina, 196 centimetara). Riječ je o juniorskom reprezentativcu BiH koji je povratnik u redove "Studenata".

- Ćurevac je neko vrijeme proveo u Austriji, a sada trenira s našom ekipom. Pravo nastupa će dobiti kada se riješi procedura registracije - kaže Čengić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.