KOŠARKA

Trnovčević muti vodu i njegove će laži završiti na sudu

Harun Mahmutović o Jusufu Nurkiću i njegovom menadžeru

Fena

17.12.2014

Jusuf Nurkić izjavio je da će "uvijek igrati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, ali neće za privatnu koju vode Harun Mahmutović (generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH), Igor Stojanović (direktor reprezentacije) i Dino Konaković (predsjednik KSBiH)".

Bio je to novi istup u verbalnom ratu, koji se već danima vodi na relaciji Košarkaški savez BiH, s jedne, odnosno Nurkić i njegov menadžer Enes Trnovčević, s druge strane.

Teške riječi

U razmjeni teških riječi, Trnovčević je ustvrdio da su ljudi iz KSBiH "ucjenjivali Nurkića da mora igrati, iako su znali koliko je nastavak treninga opasan za njegovo zdravlje" (Nurkić je napustio pripreme seniorskog tima krajem jula zbog ljekarskog pregleda u Zagrebu, ali se nije vratio i propustio je kvalifikacije za Eurobasket, poručivši da je to učinio zbog ucjena i prijetnji).

Također je Trnovčević ustvrdio da je nekolicina njegovih igrača u prošlosti igrala za inozemne selekcije jer su, kako je rekao, "u BiH označeni kao neperspektivni i da su se njih u KSBiH sjetili tek nakon što su zaigrali za klubove i reprezentacije drugih država".

Ustvrdio je i to da je Emir Preldžić "iz BiH u Sloveniju otišao uz potvrdu u kojoj piše da on nikad nije bio registriran u BiH, iako je bio najbolji juniorski igrač BiH te da mu je to omogućilo da još jednom promijeni sportsko državljanstvo, u ovom slučaj uzme tursko i dana igra za Tursku".

U slučaj je umiješao i aktuelnog generalnog sekretara KSBiH Haruna Mahmutovića, kojeg je pitao ko je i koliko uzeo novca da bi Emir Preldžić zaigrao za Tursku?

- Ko je dao lažne podatke FIBA-i da Emir Predžić nikad nije registriran u Košarkaškom savezu BiH i da mu je prva registracija bila u Sloveniji?

Bez toga, Preldžić nikad ne bi mogao postati reprezentativac Turske. Zašto u jeku "borbe" za Preldžića nikad takav papir nije otišao iz KSBiH u FIBA-u, jer bi sigurno spriječio da Preldžić zaigra za Tursku i sačuvale bi se šanse da jednom postane reprezentativac BiH - naveo je Trnovčević.

Režirao aferu

Mahmutovićev odgovor dobili smo danas na pres-konferenciji na kojoj je generalni sekretar izjavio da jedan menadžer neće držati moralne pridike Savezu i optužio Trnovčevića da je režirao čitavu aferu.

- Neću dozvoliti da jedan menadžer širi priče da smo lopovi i objašnjava da su moralne vertikale igrači koji vole BiH, ali ne igraju za BiH. Mi nismo ovce, neka nam ne prosipa šuplju, dakle, igrači koji ne igraju za BiH, ne vole BiH - poručio je generalni sekretar i dodao da će Trnovčevićeve tvrdnje da je Mahmutović uzeo 300.000 eura za Preldžićev transfer u tursku selekciju imati sudski epilog.

- Isto to je pravio slovenskom savezu, optuživao direktora njihove reprezentacije Mateja Avanza da je on uzeo 300.000 eura i da njegov igrač, Alen Omić, neće doći u reprezentaciju dok je Avanzo tamo.

Što se tiče Preldžića, on je slovenski igrač od 2006., a ja sam daleko iza toga došao u KSBiH. On je otišao u Tursku uz odobrenje slovenskog saveza koji je raspolagao njegovim papira. Dakle, to je Trnovčevićeva laž koja će završiti na sudu.

Također, tu je i naša prepiska sa FIBA-om, zahtjev da se Preldžić registrira za BiH, a zatim i žalba da mu ipak ne dozvole da igra za Tursku. Znači, Enes želi zamutiti vodu, da se ne zna ko je upravu - rekao je Mahmutović.

Rekao je i to da je Nurkić sa priprema otišao krajem jula na poziv svoje menadžerske agencije zbog ljekarskog pregleda, neophodnog za odlazak u NBA, a ne, kako je kasnije plasirano, povrede koljena i pregleda kod privatnog ljekara.

Odlazak u Zagreb

- Danas puno puta čitamo da je Jusuf u Zagrebu boravio jer se požalio na bolove u koljenu, ali tvrdim da je nastupila laž, da bi se obmanuli selektor i savez. Upravo imate prilike vidjeti poziv agencije da Jusuf mora ići na pregled za osiguranje njegovog NBA kluba, a ne da ga boli koljeno i da mora ići svom doktoru - rekao je Mahmutović, naglasivši da su pravila ponašanja ista za sve, pa i za Nurkića.

- Tvrdnje da smo požurili sa optužbama nisu tačne, sedam dana smo čekali. Jusuf je bio dužan javiti se u srijedu, ali smo ga čekali do petka i polaska u Italiju i morali smo objasniti zašto Nurkića nema u avionu.

U našem saopćenju nije bilo nijedne zlonamjerne konstatacije ili mišljenja, već samo informacije da se nije vratio u dogovoreno vrijeme. Mi i do danas nismo dobili snimak magnente rezonanse niti bilo koje drugi dokument koji bi dokazao istinitost povreda - rekao je Mahmutović.

Izjavio je i to da je Nurkić dobrodošao u reprezentaciju, ali da mu ni do danas nije poznato zašto se iz Zagreba nije vratio u bh. tim, demantiravši da je bilo ko prijetio Jusufu.

Razmišlja o ostavci

Mahmutović je priznao, istina u nešto užem krugu novinara nakon pres-konferencije, da razmišlja o ostavci, ali ne zbog "slučaja Nurkić".

- O ostavci razmišljam već više od jedan mjesec, ali ne zbog ovoga, već zbog umora. Ima ljepših poslova za koje mogu više novca zarađivati - rekao je Mahmutović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.